Пакистански антикорупционен съд осъди днес бившия премиер на страната Имран Хан и съпругата му Бушра Биби на 14 години затвор за корупция, предаде Асошиейтед прес, като се позова на представители на затворническите власти.

Тази присъда бе постановена само ден, след като друг специализиран съд осъди Хан на 10 години затвор за издаване на държавни тайни. Хан и неговата съпруга бяха обвинени в незаконно задържане и продажба на държавни подаръци, които той е получил в качеството си на министър-председател.

Освен това съдът лиши подсъдимия от правото да заема с години каквато и да е държавна длъжност. За 8 февруари в Пакистан са насрочени парламентарни избори.

Имран Хан и Бушра Биби бяха обвинени преди три седмици в задържане на бижута и часовници, получени като държавни подаръци от правителството на Саудитска Арабия, уточниха властите. Двамата не се признаха за виновни по тези обвинения на делото, гледано в съда в затвора "Адиала" в гарнизонния град Равалпинди.

Ройтерс припомня, че през август миналата година бившият премиер получи и тригодишна присъда от друг съд за продажба на предмети на стойност над 140 милиона рупии (501 000 долара), които са държавна собственост. Той ги е получил като държавни подаръци, докато е бил премиер в периода 2018-2022 г.

Впоследствие тази присъда бе променена в условна, но Хан остана зад решетките по силата на други дела. Той твърдеше, че е закупил законно въпросните предмети. Представители на правителството заявиха на свой ред, че съучастници на Хан са продали държавните подаръци в Дубай, ОАЕ.