Пакистански съд осъди днес бившия премиер Имран Хан на 10 години затвор за издаване на държавни тайни, съобщи медийният екип на бившия министър-председател, предаде Ройтерс.

Хан е обвинен, че е споделил съдържанието на секретна телеграма, изпратена от посланика на страната във Вашингтон до правителството в Исламабад.

Партията на Хан "Пакистан Техрик и инсаф" (Pakistan Tehreek-e-Insaf) съобщи, че както Хан, така и бившият външен министър Шах Мехмуд Куреши са получили 10-годишни присъди от специализиран съд.

В съобщението на партията се казва, че съдебният акт ще бъде оспорен и нарече делото "скалъпено".

Според Зулфикар Бухари, говорител на партията на Хан, трибуналът е обявил присъдата в затвора "Адиала" в град Равалпинди.

Партията нарече обвиненията "скалъпени" и каза, че ще обжалва присъдите.

Адвокатите на Хан също заявиха, че ще обжалват. "Не може да приемем тази несъответваща на законите присъда", казаха те, цитирани от Ройтерс.

Разследването срещу Имран Хан започна, след като на 27 март 2022 г. той публично обяви получаването на секретна телеграма от посланика на Пакистан във Вашингтон, в която, по думите му, се казва, че представители на американските власти в разговор с дипломата "са препоръчали премиерът да бъде отстранен от власт заради проруската му позиция за войната в Украйна, демонстрирана по време на неговата визита в Москва през февруари 2022 г.".

Хан, който беше свален от власт чрез вот на недоверие в парламента през април 2022 г., в момента излежава присъда от три години затвор по дело за подкуп.

Последното развитие на събитията идва преди парламентарните избори в Пакистан на 8 февруари, на които бившият министър-председател няма право да се кандидатира заради предишната си присъда, отбелязва АП.

Въпреки че Хан няма да бъде включен в бюлетината за изборите на 8 февруари, той продължава да бъде потенциален политически фактор заради своите последователи и антисистемната си реторика. Той твърди, че съдебните дела срещу него са били заговор, целящ да го отстрани от политически живот преди изборите.

След ареста на Хан през май 2023 г. в Пакистан се провеждат бурни демонстрации. Оттогава властите подлагат на репресии неговите поддръжници и партия.

Независимата пакистанска комисия по правата на човека каза, че има малки шансове за свободни и честни парламентарни избори следващия месец заради "предизборни манипулации". Комисията също така изрази загриженост от факта, че властите са отстранили от участие във вота Имран Хан и високопоставени представители на неговата партия.