Бившият премиер на Република /Северна/ Македония Никола Груевски е начело в класацията на най-популярните политици в страната, сочат резултатите от проучване на Международния републикански институт /ИРИ/. Едно от обясненията е, че този резултат се дължи на безнадеждността и отчаянието на гражданите от ситуацията в страната, пише в коментар македонската секция на Радио Свободна Европа, цитирана от БТА.

Груевски не е в страната от четири години и също толкова години не е в политиката, но бившият премиер и лидер на ВМРО-ДПМНЕ е с най-висок рейтинг сред гражданите. Въпреки факта, че той избяга в Будапеща през ноември 2018 г., след като беше осъден на две години затвор за покупката на луксозен мерцедес и междувременно получи и други присъди, на въпрос на ИРИ - Когато мислите за хората в политическия живот, на коя политическа личност в Северна Македония гледате най-положително, седем процента отговарят - Груевски.

Интересно е, че Груевски не само е първи в списъка, но за една година той печели и най-много популярност - увеличи популярността си с четири процента.

Веднага след него с един процент по-малко гласове е новият лидер на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски, който в миналогодишното проучване на ИРИ бе най-популярен сред гражданите. Сега обаче е в сянката на Груевски. Сегашният премиер Димитър Ковачевски, въпреки интензивните публични изяви, е на четвърто място с пет процента.

Груевски, след като получи политическо убежище в Унгария, общува с македонската общественост чрез официалния си профил във Фейсбук, в който има около 223 хиляди последователи. Той постоянно е активен в социалната мрежа и възгледите му не са нови, защото от самото начало е активен критик на политиката на правителството, водено от СДСМ и Демократичния съюз за интеграция /ДСИ/.

Според директора на Института за комуникационни изследвания Жанета Трайкоска изненадващият рейтинг на беглеца с най-дълъг премиерски стаж, от 2006 до 2016 г., е резултат от безнадеждността и отчаянието на гражданите от случващото се в страната.

"Наистина е много тревожно и сериозно депресиращо един осъден и избягал политик, с когото сме живели в едно авторитетно и много мрачно време, да се завърне с най-голям скок във възприятието на гражданите като популярност", смята Трайкоска.

Това говори много за това как гражданите виждат сегашните политици и означава, че безнадеждността и отчаянието създават стокхолмски синдром, при който част от населението гледа със симпатия на човека, който ги е "държал в плен" в миналото, каза Трайкоска. Според нея сегашните политици са виновни за тези резултати от социологическите проучвания.

"Това наистина трябва да е силен сигнал за тревога за нашите политически партии, за служителите и лидерите да се спрат и да работят по истинските програми и автентичните нужди на гражданите", казва Трайкоска.

Завръщането на Груевски "през парадния вход", според политическия анализатор Джеджал Незири, се дължи на липсата на резултати в борбата с корупцията, както и на начина, по който СДСМ и другите функционери упражняват властта.

"Мисля, че става въпрос за разочарование на гражданите по отношение на борбата с корупцията по високите етажи, от която имаше много големи очаквания. Когато имаме големи очаквания, дори солидните резултати могат да предизвикат разочарование, а не тези, които всъщност имаме днес", казва Незири.

За разлика от политиците от македонския блок лидерът на ДСИ Али Ахмети е стабилен по рейтинг сред гражданите и дели второто място с Мицкоски. Според проучването Ахмети е спечелил шест процента от гласовете, колкото и лидерът на ВМРО-ДПМНЕ. Лидерът на ДСИ има увеличение на подкрепата с един процент.

Най-губещ в проучването е наследникът на Груевски на премиерския пост Зоран Заев от редиците със спад на подкрепата от девет на два процента.

Рейтингът на лидера на Левица Димитър Апасиев не се е повишил, но се изравнява с тези на президента Стево Пендаровски и председателя на Беса Билял Касами.

Бранко Цървенковски също израсна в очите на гражданите. Въпреки че отдавна се е оттеглил от политиката и от партията майка СДСМ, той все още не е забравен от гражданите и с два процента от гласовете името му фигурира последно в листата.

Мнозинството, или 38 на сто от гражданите, не са посочили нито една личност от политическия живот в страната.

Проучването на ИРИ е проведено върху представителна извадка от 1207 респонденти в периода от 23 септември до 13 октомври.