Бившият икономически съветник на Кремъл Андрей Иларионов бе обявен за "чуждестранен агент", съобщи руското министерство на правосъдието, цитирано от Ройтерс.

Включването на дадено лице в списъка с чуждестранни агенти означава, че руските власти ще го следят внимателно и ще изискват от него подробна информация за източниците му на доходи, за разходите му и др., отбелязва Ройтерс.

Иларионов, който напусна поста си в Кремъл през 2005 г. и замина за САЩ, демонстрира критично отношение към руската инвазия в Украйна. Той определи руската политика през последните години като "катастрофа", допълва британската агенция.

Министерството на правосъдието посочи, че Иларионов е "разпространявал фалшива информация" относно руските власти и техните решения.

Междувременно германската прокуратура съобщи, че е започнала разследване във връзка със съмнения, че руски журналист, живеещ в изгнание в Германия, може да е бил отровен, предаде ДПА.

Говорител на прокуратурата в Берлин заяви, че разследването е започнало през май, но засега няма заподозрени лица.

Води се разследване за и предполагаемото отравяне на други двама руски изгнаници, които са се оплакали от здравословни проблеми, след като са присъствали на конференция в германската столица заедно с други критици на Кремъл. Предварителните данни обаче изключват възможността за отравяне, поне на територията на Германия, уточни говорителят.