Бившият тайвански президент Ма Инцзоу замина днес на знаково посещение в Китай обявявайки, че се надява да постигне помиряване и подобряване на отношенията чрез контакти между младите хора, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Ма, който заемаше президентския пост от 2008 г. до 2016 г., ще стане първият бивш тайвански президент, който посещава Китай след като победеното правителство на Република Китай избяга в Тайван през 1949 г. в края на гражданската война с комунистите.

Пътуването идва във време на изострено напрежение между Пекин и Тайпе заради военния и политически натиск на Китай, който цели да убеди демократичен Тайван да признае суверенитета на Пекин над острова.

Ма се срещна с китайския президент Си Цзинпин в Сингапур в края на 2015 г. малко преди сегашната тайванска президентка Цай Ингвен да спечели изборите.

Изказвайки се пред журналисти на главното международно летище на Тайван "Таоюан" преди заминаването си 73-годишният Ма каза, че е "много щастлив" да отиде на посещение, по време на което ще разговаря със студенти и ще отдаде почит на гробовете на предците си в Китай.

"Освен че отивам да отдам почит на предците си, ще заведа също студенти от тайвански университети в континентален Китай за установяване на контакти, с което се надявам да подобрим сегашните отношения с Китай чрез ентусиазма и обмена между младите хора, за да може мирът да дойде по-скоро и по-рано тук при нас", каза Ма.

Ма е вископоставен член на опозиционната тайванска партия "Гоминдан", която се обявява за по-тесни отношения с Китай, въпреки че категорично отрича да е пропекинска, посочва Ройтерс.