Бивш компютърен специалист на ЦРУ бе осъден вчера в Ню Йорк за предаване през 2017 г. на сайта Уикилийкс на разработвани от него програми за кибершпионаж, които са принадлежали на американското разузнаване, едно от най-големите изтичания на материали на агенцията, съобщиха осведомителните агенции, цитирани от БТА.

33-годишният Джошуа Шулти бе признат за виновен "за един от най-позорните актове на шпионаж в американската история, нанесъл много големи вреди", посочи в изявление прокурорът Деймиан Уилямс.

Присъдата на Шулти ще стане ясна по-късно.

През 2016 г., работейки за елитен екип, специализиран в кибершпионаж, Шулти започнал да събира програми за дистанционно следене на компютри и управляване на съдържащата се в тях информация, зловреден софтуер, вируси.

През март 2017 г. Уикилийкс започна да разпространява тези 8761 документа, което злепостави ЦРУ и даде на хакерите по цял свят същите инструменти, с които разполагаше и американското разузнаване. Уикилийкс тогава заяви, че източникът му иска да предизвика по този начин публичен дебат за безопасността, създаването, използването и демократичния контрол върху кибероръжията. Според обвинението Шулти е искал да си отмъсти на ръководството на агенцията, което не застанало на негова страна в конфликт с колегите му. Той знаел, че по този начин ще нанесе и големи съпътстващи щети на на сигурността на САЩ, посочи обвинението.

Мъжът бързо бе заподозрян и през 2017 г. му бяха предявени засекретени обвинения, след като в компютрите му бяха открити видеа с детска порнография. По-късно те бяха преформулирани и той бе обвинен в кражба и предаване на класифицирана информация по закон за борба с шпионажа. През 2020 г. съдебен състав го осъди за лъжесвидетелстване, но не постигна съгласие по други от други от предявените му обвинения и процесът бе обявен за невалиден.

След втория си процес той бе признат за виновен по осем обвинения в шпионаж и едно за лъгане на ЦРУ.