Група високопоставени руски служители планира да модифицира космическа ракета "Союз", така че тя да не успее да достигне орбита след изстрелването си, а да падне в голям район на Украйна. Вероятно върху Киев. На борда може да има огромно количество експлозиви, пише в. "Билд", като твърди, че разполага с ексклузивен достъп до седемминутни записи на разговори между бившия ръководител на "Роскосмос" Дмитрий Рогозин и Дмитрий Баранов, настоящ ръководител на дъщерното дружество на компанията - Ракетно-космическия център "Прогрес".

Записите на разговорите датират от януари 2023 г. Рогозин и Баранов обсъждат, че ракетата трябва да "дойде от север, а не от изток", т.е. от руския космодрум Плесецк край Архангелск, а не от космодрума Восточний на границата с Китай. Това би позволило към Украйна да бъдат изстреляни повече експлозиви. Баранов обяснява: "От изток ще бъдат 7,5 тона, а от север - 10 тона. Е, може да се извади един тон за сигурност, тогава ще става дума за 6,5 и 9 тона".

Нещо повече, Баранов обяснява, че след изстрелването 50-метровата ракета носител може да бъде изпратена "във всяка посока, просто във всяка посока, където си поискате, като завоят става след 8-22 секунди". Но той вижда проблем: нито една руска бомба не може да издържи на температурата при навлизане в атмосферата.

Дмитрий Рогозин иска да намери бързо решение на проблема и обещава да се обърне към Юрий Соломонов, който е главен конструктор на ракетни системи с наземно базиране в Московския държавен институт по топлотехника. През 90-те години на миналия век Соломонов оглавява екипа, разработил балистичната ракета "Топол-М".

Рогозин и Баранов посочват като друго притеснение опасността части от ракетата да попаднат на руска територия по пътя си към Украйна. Освен това Рогозин се притеснява, че руска ракета-носител, превърната в мегабомба, ще падне в Украйна "някъде на територия от 50-100 км". Той отново иска от Баранов допълнителни изчисления, за да се изясни мястото на падането.

Накрая двамата космически експерти и привърженици на Путин говорят за времето на подготовка на планираната гигантска атака срещу Украйна. Или, както се изразява Рогозин в съобщение на гласовата поща: "Колко време приблизително ще отнеме подготовката на цялата тази гадост?". Отговорът на Баранов: "Стандартната подготовка е от шест до девет месеца, но вече се научихме да преизчисляваме програмите на полетите за един или два месеца. Ако е необходима някаква корекция, тя може да отнеме шест месеца, но това е нещо като максимален срок".

Няколко дни по-късно Юрий Соломонов, с когото Рогозин се е свързал, междувременно е намерил решение на проблема с прегряването. Този план трябва да бъде представен на самия Путин. Но те го наричат "шефа", "върховния" или леко подигравателно "великия и ужасния".

Любопитно е, че нито изпадналият в немилост Дмитрий Рогозин, нито Дмитрий Баранов сега имат пряк контакт със самия Путин. Вместо това Путин трябва да бъде информиран за зловещите планове за меганападение срещу Украйна от ръководителя на президентската администрация Антон Вайно. Рогозин казва на Баранов в гласово съобщение: "Говорих с Вайно, казах му за тази голяма работа. По принцип той много заинтересува. Помоли в понеделник да представя доклад, който ще представи на шефа по този въпрос".

Владимир Путин е бил информиран за плановете на 16 януари 2023 г. Как е реагирал президентът и дали е наредил безумният план да бъде осъществен, не е известно, твърди "Билд".