Моряк от потъналия в Черно море руски крайцер "Москва", е получил повиквателна за мобилизация, независимо от това, че се води безследно изчезнал от полови година, пишат руски медии.

Флагманът на руския Черноморски флот потъна през април. Според официалната версия на руското министерство на отбраната през нощта на 14 април на борда на кораба са се взривили боеприпаси в резултат на пожар, а вечерта на същия ден крайцерът е потънал, докато е бил дърпан на буксир в бурни условия. Според другата версия крайцерът е потънал след като е е бил уцелен от две украински противокорабни ракети "Нептун".

Първоначално министерството на отбраната на Русия твърдеше, че целият екипаж на кораба е бил евакуиран, но по-късно призна смъртта на един човек - 27 други моряци бяха обявени за изчезнали. Преди няколко дни съдът в Севастопол обяви 17 от тях за мъртви. Сред все още изчезналите е преминаващият срочна служба Михаил (името е променено).

Един от приятелите на моряка е разказал през петербургското издание "Фонтанка", че Михаил е постъпил в армията преди по-малко от година. Преди това завършва железопътен институт и работи по професията си. Според приятеля Михаил "не е искал да служи в армията", но през есента на 2021 г. все пак решава да го направи, тъй като няма друг начин да избегне това. Приятелите му го разубеждават, а майка му го подкрепя - "истинският мъж трябва да служи в армията", казва тя.

В края на декември Михаил пише на приятелите си: "Знаете ли какъв ще бъда на кораба? Готвач. Ще готвя за 500 души. Останалите ще бъдат чистачи с красиви звания". През зимата на 2022 г. новобранците започват да плават на борда на крайцера на мисии в Черно море. По време на кампаниите те не са имали възможност за комуникация, затова са научавали за случващото се от роднините си. "Това, което се случва в момента в света, го знам само в общи линии", пише Михаил в началото на март.

На 8 април крайцерът "Москва" излиза в открито море - тогава роднините разговарят с Михаил за последен път. Шест дни по-късно корабът потъва. След това приятелите на войника се свързват с негови колеги, за да разберат поне нещо за съдбата на Михаил. "Известно време преди експлозията той е отишъл до склада за храна и никой не го е видял след това", разказва един от моряците.

Оттогава са минали повече от шест месеца, но роднините на Михаил продължават да се надяват, че той е оцелял. "Може би е бил спасен от турски кораб или пък е бил в болница и по някаква причина не може да се обади", разказват приятели на военнослужещия пред "Фонтанка". "Никога няма да повярвам, че няма да видя сина си. Ще ви намерим, не може да бъде другояче!" - пише майката на Михаил в социалните мрежи.

В края на октомври, на рождения ден на Михаил, майка му получава повиквателна от Фрунзенското военно управление в Санкт Петербург, в която се иска изчезналият военнослужещ да се яви в службата за проверка на документите му за военна регистрация. "Фонтанка" отбелязва, че дори и информацията за инцидента да не е достигнала до военната комисия, повиквателната все пак все още повдига доста въпроси, тъй като наборната служба на Михаил все още не е приключила официално.

Майката на моряка нарича инцидента "объркване", но приятелите на Михаил смятат, че за нея призовката може да е "още един лъч надежда". Те разказват на "Фонтанка", че през лятото е отишла в Сибир, където будистки монаси ѝ казали, че синът ѝ е жив.

От администрацията на Фрунзенски район на Санкт Петербур са съобщили за "Фонтанка", че базите данни на военните поделения не винаги съдържат актуална информация. "Ако фактът на грешката се потвърди, ще направим всичко възможно, за да поправим грешката. Що се отнася до споменатото име, не мога да кажа нищо. За съжаление трябваше да живеем в трудни, съдбовни времена. Много хора просто не бяха готови за тях. Това се отнася както за хората, така и за елементите на системата за управление. Събития от такъв мащаб не са се случвали от почти 80 години, а много механизми, включително синхронизирането на базите данни, са "в застой", заявили от администрацията.