Двадесет и седемте европейски посланици, събрали се днес в Брюксел, се разделиха без да научат становището по проекта за споразумение за Брекзит на британското правителство, което продължава съвещанието си в Лондон, предаде Франс прес.

"Продължаваме да чакаме вести от Лондон. Очаква се зелена светлина. Трябва да получим одобрението на Великобритания за споразумение", обясни европейски дипломат, пожелал анонимност.

Според друг европейски източник помощничката на главния преговарящ от името на ЕС Мишел Барние е представила пред посланиците споразумението, постигнато на техническо равнище, но за да се премине към следващите етапи от европейска страна, се изисква решение на правителството на Тереза Мей.

Британската министър-председателка свика в 14 часа местно време кабинета си, за да се произнесе по постигнатото проектоспоразумение.

По същото време посланиците в ЕС на 27-те страни членки без Великобритания се намираха в Брюксел, но след близо четиричасово съвещание се разотидоха.

В случай, че споразумението бъде одобрено, европейците ще могат да организират извънредна среща на върха преди изтичането на месеца, на 25 ноември, за да утвърдят от своя страна сделката.

Поддръжниците на Брекзита в Консервативната партия може да поискат вот на недоверие срещу лидера си Тереза Мей, каза журналистка от Би Би Си

Поддръжниците на Брекзита в партията на Тереза Мей "вероятно" ще призоват утре за вот на недоверие срещу своя лидер, заяви политическият редактор от Би Би Си Лора Кънсбърг, като се позова на високопоставен член на Консервативната партия, предаде Ройтерс.

"Високопоставен консерватор ми каза, че гневът на брекзитърите е толкова голям, че изглежда вероятно утре да има призив за вот на недоверие", написа Кънсбърг в "Туитър".

Тя уточнява, че гневът им е предизвикан от проектоспоразумението на Мей за излизане от Европейския съюз. 

Северноирландските юнионисти предупредиха Мей с "последствия", ако наруши обещанието си за Брекзит

Лидерката на малката северноирландска партия, която крепи правителството на Тереза Мей във Великобритания, предупреди премиерката, че трябва да спази обещанието си за такова споразумение за Брекзит, което да запазва целостта на Обединеното кралство. В противен случай Мей ще понесе последствията, каза пред журналисти Арлийн Фостър, която оглавява Демократическата юнионистка партия.

"Тя (Мей) каза, че няма да разцепва Обединеното кралство, че няма да има разлика между Северна Ирландия и останалата част от Обединеното кралство, - каза Фостър. - Ако тя реши да тръгне срещу всичко това, тогава ще има последствия."

Тереза Мей ще говори утре пред Камарата на общините.