Държавната дума даде съгласие за назначаването на ръководителя на Федералната данъчна служба Михаил Мишустин за министър-председател на Русия, съобщи ТАСС. В подкрепа на това решение гласуваха 383 депутати, нямаше нито един глас "против", а 41 депутати гласуваха "въздържал се".

Тази сутрин Мишустин имаше срещи при закрита врата с парламентарните групи на партия "Единна Русия", либералдемократите, комунистите и "Справедлива Русия".

Малко след гласуването президентът на Русия Владимир Путин подписа указа за назначаването на Михаил Мишустин за министър-председател. Указът влиза в сила в деня на подписването му.

Преди пленарното заседание на долната камара на парламента, посветено на обсъждане на кандидатурата му, Мишустин каза, че възнамерява да засили работата на правителството по проекти от национално значение, както и по всички направления. Той декларира, че членовете на неговото правителство ще поддържат тясно сътрудничество с двете камари на парламента и с всички парламентарни групи и ще носят персонална отговорност пред тях. Като един от приоритетите на бъдещото си правителство Мишустин посочи развитието на машиностроенето и високите технологии, свързани с отбранителнопромишления комплекс.

В същото време започна първата среща на Владимир Путин с работната група, която ще подготви предложения за промени в конституцията на Русия, предаде ТАСС.

Руският държавен глава подписа вчера разпореждане за създаване на такава група и утвърди състава й. Тя се състои от 75-ма политици, законодатели, учени и обществени дейци, а нейни съпредседатели са председателят на комисията на Съвета на федерацията по конституционното законодателство и държавно устройство Андрей Клишас, ръководителят на комисията на Държавната Дума за държавното устройство и законодателство Павел Крашенинников и директорът на Института за законодателство и сравнително право към правителството на Русия Талия Хабриева.

Както съобщи по-рано Клишас, за днес е насрочено т.нар. учредителното заседание, а първото работно съвещание на групата ще се състои утре.

Сред участниците в работната група, събрала се днес в президентската резиденция в Ново Огарьово, личат имената на известни руски обществени дейци, спортисти, културни и кинодейци, председатели на благотворителни организации и работодателски организации В нея влиза и председателят на Търговско-промишлената камара на Русия Сергей Катирин.

В посланието си към Федералното събрание вчера Путин предложи да бъдат внесени поправки в конституцията, включително да се предостави на Държавната дума правото да утвърждава кандидатурите за министър-председател, вицепремиери и министри. Путин предложи също така ръководителите на силовите ведомства да бъдат назначавани след консултации със Съвета на федерацията. Държавният глава заяви, че руската конституция трябва да има приоритет пред международните договори в руското правно пространство.

Сред предложенията на президента са конституцията да съдържа социални гаранции като минимална работна заплата и индексиране на пенсиите. Путин предложи да се разширят правомощията на органите на местното самоуправление, да се повиши ролята на губернаторите при вземането на решения на федерално ниво и Държавният съвет, който сега има консултативни функции, да стане конституционен орган.