Силвио Берлускони даде зелена светлина снощи за евентуално споразумение за управляваща коалиция в Италия между съюзената с неговата партия Форца Италия крайнодясна Лига и антисистемното Движение 5 звезди. Така може да бъде преодоляна политическата безизходица, в която изпадна Италия след парламентарните избори на 4 март, предаде Франс прес.

Водят се преговори между Движение 5 звезди и Лигата, които трябва да се споразумеят кой да бъде премиер и каква да бъде програмата им за управление.

"Ако друга политическа сила от дясната коалиция е готова да поеме отговорност да състави правителство с 5-те звезди, ние ще приемем с уважение подобен избор", заяви Берлускони в комюнике, цитирано от АФП.

Депутатите от Форца Италия - партията на Берлускони, няма да гласуват доверие на Движението 5 звезди, което "няма политическата зрялост, за да поеме подобна отговорност", но ако Лигата и 5 звезди се споразумеят, "това няма да сложи край на съюза между Форца Италия и Лигата, особено в областите, където двете партии управляват заедно на регионално равнище", добавя бившият премиер.

Ако Лигата и 5 звезди съставят коалиция, няма да са им нужни гласовете на Форца Италия, отбелязва ДПА. Въпреки това Лигата държеше да получи съгласието на Берлускони за такава управляваща коалиция.

Берлускони уточнява в комюникето, че би предпочел правителство на малцинството на Форца Италия и Лигата. Двете формации получиха заедно 37 на сто от гласовете на изборите, но Лигата има повече гласове от Форца Италия.

Лигата и Движение 5 звезди ще имат мнозинство от 7 гласа в Сената и 32 гласа в Камарата на депутатите и ще могат да разчитат при всяко гласуване на подкрепа или поне на добронамерено въздържане на Форца Италия, отбелязва АФП.