Германският министър на отбраната Урсула фон дер Лайен поиска за Бундесвера - въоръжените сили на страната, допълнителни средства: близо 15 милиарда евро до края на парламентарния мандат (до 2021 г.) и още 10 милиарда евро за следващата 2022 година. Това съобщи днес в. "Билд", като се позова на поверителен документ на министерството.

Без допълнителни средства ще бъде застрашена съдбата на над 200 нови проекта в сферата на отбраната, се посочва в документа. Перото за военни разходи обаче е на второ място в германския бюджет - за Бундесвера през текущата година са заложени 38,5 милиарда евро, а за следващата година са предвидени 41,5 милиарда евро.

Фон дер Лайен отдавна настоява за вдигане на отбранителния бюджет в средносрочна перспектива до 1,5 от БВП на страната. Според нея той трябва да достигне около 60 милиарда евро годишно. 

Канцлерът Ангела Меркел заяви, че Германия все още планира да повиши разходите за отбрана така, че да достигнат 2 на сто от БВП, но реално погледнато, страната няма да постигне това в близките 10 години.

На срещата на върха на НАТО в Уелс през 2014 г. лидерите на всички държави от алианса се ангажираха до 10 години да вдигнат разходите си за отбрана до 2 на сто от БВП.