Правителството на Германия представи планове за легализиране на канабиса, които ще позволят отглеждане от частни лица и дистрибуция чрез неправителствени организации, но не и широка достъпност на лекия наркотик чрез продажби в магазини, предаде Ройтерс.

Планираното законодателство предвижда и пилотен проект за малък брой лицензирани магазини в някои региони, за да се проучат последиците, които може да окаже търговска верига за доставки на канабис за развлекателни цели върху общественото здраве, защитата на непълнолетните и пазара на черно.

До края на годината канабисът за развлекателни цели в Германия ще бъде узаконен, каза министърът на селското стопанство Джем Йоздемир. 

Законно ще бъде придобиването и притежанието на до 25 грама канабис за развлекателни цели за лична употреба.

"Досегашната политика за канабиса се провали. Трябва да поемем по нови пътища", посочи здравният министър Карл Лаутербах.

Преди днешното предложение Берлин води преговори с Европейската комисия по основополагащ документ, който германското правителство прие през октомври.

Редица европейски страни, сред които Германия, вече легализираха канабиса за ограничена медицинска употреба. Други го декриминализираха на общо основание, макар и да не го узакониха изрично.