Германското правителство обяви днес мерки за борба с крайнодясното насилие, по-специално за да се регулират продажбата на оръжие и езикът на омразата в интернет, предаде Франс прес.

Това става няколко седмици след антисемитския и расистки атентат в източногерманския град Хале.

С новите мерки Германия, която вече имаше един от най-строгите закони в Европа за борба с интернет кампании за оклеветяване, стига още по-далеч: операторите на интернет платформи ще трябва да докладват на полицията за определено проблематично съдържание като заплахи за смърт и подбуждане на омраза, както и свързаните с тях айпи IP адреси.

Полицията ще може също да изисква от тези платформи да предоставят данни за потребителите, съгласно мерките, приети от правителството.

Германия предвижда освен това да засили контрола върху продажбата на оръжие, а вътрешното разузнаване ще проверява желаещите да си купят оръжие лица, за да се уточни дали не са симпатизанти на радикални движения.

Тази инициатива, която ще бъде включена в законопроект, се предприема три седмици след атаката срещу синагога в Хале. Извършителят, който е неонацистки симпатизант, застреля двама души на улицата, след като не успя да проникне в храма в деня на еврейския празник Йом Кипур.

Според германските медии, нападателят си направил самоделно оръжие с помощта на 3D принтер.

Правителството предвижда също по-строги наказателни мерки срещу лица, които нападат службите за спешна помощ.

Настоящият закон срещу реч на омразата в интернет, която се увеличи многократно след пристигането на повече от един милион мигранти през 2015 и 2016 г., предвижда операторите на социални мрежи да разполагат с 24 часа, за да свалят коментари, отбелязани от потребителите като възмутителни, расистки, антисемитски или съдържащи фалшива информация. Ако не го направят, рискуват да бъдат глобени с до 50 милиона евро.

Нарушаващите закона и отляво, и отдясно на политическия спектър, осъждат този текст, който води до ограничаване на свободата на изразяване и поверява на интернет гигантите ролята на цензори.

Подробности по законовите поправки бяха представени днес на пресконференция от вътрешния министър Хорст Зеeхофер и от министъра по въпросите на семейството Франциска Гифай, предаде ТАСС.

Пакетът от мерки включва 9 точки. Правителството разширява действието на закона за особена защита на представители на политическата сфера, включвал досега служители на федерално и регионално равнище, с политици на общинско ниво.

По данни на германското министерство на вътрешните работи броят на гражданите с десноекстремистки възгледи нараства от 2014 г. и вече възлиза на около 24 000 души. Най-опасни сред водените на отчет, т. е. потенциално готови за извършване на насилие, според формулировката на разузнаването, са 12 700 души.

Ръководителят на федералната Служба за защита на конституцията (контраразузнаването) Томас Халдеванг каза, че представителите на радикални десни кръгове стават все по-уверени. Те все по-често си организират концерти, спортни състезания, водят по-активна интернет пропаганда и разпространяват фалшиви новини, посочи той.