Германското правителство официално отхвърли искането на Полша да преговаря за репарации за понесените от нея щети през Втората световна война, предадоха световните агенции, като се позоваха на съобщение по въпроса на полското министерство на външните работи, цитирано от БТА.

"Според германското правителство случаят с репарациите и обезщетенията за щети, дължащи се на войната, си остава приключен и германското правителство няма намерение да започва преговори по този въпрос", се казва в изявление на полското министерство на външните работи.

Полша оценява загубите и щетите, които е понесла от Германия по време на Втората световна война, на 6,2 трилиона полски злоти (1,40 трилиона долара) и иска репарации, но Берлин на няколко пъти в миналото заяви, че въпросът за всички финансови претенции, свързани с войната е уреден.

Около 6 милиона поляци, в това число и 3 милиона полски евреи бяха убити по време на Втората световна война и Варшава бе изравнена със земята след въстание от 1944 г., в което бяха убити около 200 000 цивилни, припомня Ройтерс.

По-рано днес полската дипломация отнесе въпроса за репарациите към ООН, като поиска от висшите представители в световната организация да сътрудничат и окажат подкрепа на Полша, за да може тя да получи полагаемите й се репарации за щетите, причинени от германската агресия и окупацията в периода 1939-1945 г.

Според Германия Полша се е отказала от военните репарации през 1953 г. и е потвърдила този си отказ на няколко пъти. Берлин в миналото изтъкна същите аргументи и в отговор на исканията за репарации, отправени от Гърция.

Полските консерватори оспориха валидността на споразумението от 1953 г. за репарациите, твърдейки, че Варшава е действала тогава под натиска на СССР. От идването си на власт през 2015 г. управляващата партия "Право и справедливост" често пъти се обявяваше в защита на въпроса за репарациите, подчертавайки, Германия има морално задължение във връзка с него.