Берлин и Париж се опитват да посредничат между Москва и Киев. Това стана ясно след срещата на германския канцлер Ангела Меркел с руския президент Владимир Путин. Меркер е изразила безпокойство по повод инцидента в Керченския проток в края на миналата седмица, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес, като се позоваха на нейния говорител Щефен Зайберт.

На среща с Путин в кулоарите на форума на Г-20 в Буенос Айрес Меркел призовала за "свобода на корабоплаването" в Азовско море, допълва БТА.

В неделя Русия задържа три украински кораба и техните екипажи край Крим, докато се опитваха да влязат в Азовско море през Керченския проток.

Германският канцлер и руският президент се съгласили, че е необходимо Русия, Украйна, Германия и Франция да проведат нови разговори на "равнище съветници".

Берлин и Париж се опитват да посредничат между Москва и Киев, отбелязва АП.

Меркел и Путин обсъдили също ситуацията в Сирия. Те се обединили около мнението, че са необходими повече усилия с цел прилагане на договореностите, постигнати от Германия, Русия, Турция и Франция в Истанбул през октомври.

Говорителят на Меркел публикува снимка, на която тя и Путин си стискат ръцете пред началото на срещата, съобщи ТАСС.

Германският канцлер Ангела Меркел също отдаде почит на починалия снощи бивш президент на САЩ Джордж Х. У. Буш, определяйки го като шанс в германската история заради приноса му за обединяването на страната през 1990 г., предаде Франс прес.

"Германия дължи много на Джордж Х. У. Буш. Шанс в германската история бе, че той бе президент на Съединените щати, когато Студената война приключи и стана възможно обединяването на Германия", отбеляза Меркел в съболезнователна телеграма до американския президент Доналд Тръмп.

"В негово лице германският народ имаше истински приятел, който прозря важността на този исторически момент и ни удостои с доверието и подкрепата си. Германците ще помнят Джордж Х. У. Буш с вечна благодарност", допълни тя.