Воверайт положи венец на Мемориала на Стената, изграден до един от запазените сегменти на съоръжението, което на времето изцяло обграждаше Западен Берлин, предадоха осведомителните агенции, цитирани от БТА.

Източногермански работници започват строителните работи по стената на 13 август 1961 г. Тя стои като символ на Желязната завеса между Изтока и Запада до есента на 1989 г., когато на нея се покатерват възторжени демонстранти, а граничните пунктове между двете части на града са отворени. После голяма част от бетонната конструкция бива разрушена, а сега линия от камъни очертава къде е преминавала.

На днешната церемония по случай годишнината правителственият пълномощник по правата на човека Маркус Льонинг каза, че мрачната история на Стената означава, че върху немците лежи "специалната отговорност да защищават правата на човека", посочва ДПА.

"Почитаме паметта на всички хора, които се лишиха от живота си при опит да преминат стената, които получиха наранявания, бяха подлагани на преследвания и осъждани на лишаване от свобода за желанието си да се възползват от правата на човека", каза Воверайт, цитиран от ИТАР-ТАСС. По думите му ценностите, свързани със свободата и демокрацията, трябва да се отстояват всекидневно и затова споменът за диктатурата на миналото трябва да се предава на поколенията.