В интервю за програмата "С лице към нацията" на телевизия Си Би Ес, Нетаняху се зарече, че Израел ще направи всичко необходимо, за да защитава невинните израелци и подчерта, че от терористите и техните поддържници ще бъде поискано да си платят за кървавото деяние.

Нетаняху не конкретизира какъв ще бъде израелският отговор, но атентатът заплашва да ескалира задкулисната война между Израел и Иран заради иранската ядрена програма.

Това е поредното обвинение на Нетаняху срещу Хизбула за смъртоносния атентат срещу израелски туристи в България.

В понеделник външният министър Авигдор Либерман ще се опита да убеди външните министри от ЕС, които ще заседават в Брюксел, Хизбула да бъде включена в списъка на терористичните организации, посочва вестник "Джерусалем пост", цитиран от БТА. Либерман има вече насрочени срещи с представителката на ЕС по външната политика Катрин Аштън, както и с външните министри на 11 външни министри от ЕС, в това число и с българския министър на външните работи Николай Младенов.

Иран отрече съпричастност към взривяването на автобуса, при което загинаха петима израелци, пристигнали на почивка в България, заедно с българския шофьор и атентатора-камикадзе. Смъртоносната атака в България стана само седмица преди откриването на Олимпийските игри в Лондон и предизвика предположения, че израелски спортисти могат да станат мишена на терористи.

Във връзка с това Нетаняху заяви: "Оставаме бдителни за възможността те (Иран и неговите агенти) да ни нападнат на други места, но не мога да приведа конкретни подробности. Не мога да потвърдя информациите за терористични заплахи по време на Олимпиадата," каза премиерът в интервюто.

Вестник "Сънди Таймс" писа днес, че Израел се страхува от атака на спортистите си по време на Олимпиадата в Лондон. Високопоставен израелски военен командир опроверга информацията на британския вестник "Сънди Таймс", че израелските разузнавателни служби са изпратили спецекип в Европа, за да арестува терористи, готвещи атентат на Олимпиадата в Лондон. Това са измислици, заяви по военното радио о.з. генералът Амос Гилад от министерството на отбраната, цитиран от световните агенции.

Министърът на отбраната на Израел Ехуд Барак коментира в събота, че страната му се подготвя за възможна военна намеса в Сирия, в случай че сирийското правителство предостави ракети или химически оръжия на Хизбула.

Неизвестна организация, наричаща се "Основа на джихада" (Каида ал джихад, Qaedat al-Jihad), в събота пое отговорността за терористичния акт в Бургас, съобщи сайтът ynetnews.com. Българското МВнР обаче опроверга информацията.  Вътрешният министър Цветан Цветанов пък отказа коментар на информацията и каза, че ще коментира, когато има резултати от разследването, съобщи БНТ. По-късно главният секретар на МВР Калин Георгиев също отхвърли информацията за групировката, отправяйки послание към българите да не се влияят от "поемане на отговорности".

Междувременно министърът на туризма на Израел Стас Мисежников се очаква да пристигне в понеделник в България, предаде БНР. Според израелски медии целта на визитата му е да запази връзките между двете страни в сферата на туризма след смъртоносната терористична атака в Бургас. Мисежников ще се срещне с премиера Бойко Борисов и с президента Росен Плевнелиев и ще проведе мемориална церемония на мястото на покушението.