Американският президент Джо Байдън и израелският премиер Бенямин Нетаняху обсъдиха в разговори възможността за тактически паузи при ударите в ивицата Газа и евентуално освобождаване на заложници, съобщи говорителят на Белия дом Джон Кърби, цитиран от Ройтерс.

Кърби каза, че се очаква още американци да напуснат Газа днес. Байдън и Нетаняху са обсъдили също ситуацията на Западния бряг, каза говорителят.

САЩ все още не смятат сключването на общо примирие за подходящо за момента, отбеляза Кърби. Вашингтон ще продължи разговорите с Израел за хуманитарни паузи в Газа, допълни той, като уточни, че Байдън и Нетаняху са се разбрали да разговарят отново в близките дни.

"Виждаме, че в Газа влиза още хуманитарна помощ, но тя далеч не е достатъчна. За последните 24 часа там се влезли по-малко от 30 камиона с помощи", каза говорителят.

Кърби съобщи също, че Израел е уверил Вашингтон, че поисканото автоматично оръжие ще отиде единствено при частите на националната полиция, допълва БТА.

Американски медии съобщиха по-рано, че американски производители са получили три заявки за полуавтоматични и автоматични оръжия на стойност 34 милиона долара, но продажбата им изисква одобрение от Държавния департамент, както и уведомяване на Конгреса. Израел твърди, че оръжията ще бъдат използвани от националната полиция, но има индикации, че те могат да бъдат раздадени на цивилни, са казали пред "Ню Йорк таймс" източници, запознати с израелската заявка.