Правителсвото в Сърбия има амбиция да построи огромен парк в сърцето на Белград. Паркът е част от инвестиция в размер на три милиарда евро. Новият комплекс се очаква да бъде изграден на източния бряг на р. Сава, приток на р. Дунав, минаваща през сръбската столица.

Става дума за луксозен и спорен проект, известен като Belgrade Waterfront, проект на правителствения елит, поставил си за цел да преобрази в Дубай тази остаряла метрополия на Балканите.

Според  Александър Вучич, президента на Сърбия, луксозният проект от небостъргачи и огромни търговски центрове в сърцето на Белград е големият залог, а именно да даде на столицата нова идентичност, отхвърляйки милитаристичното минало, с което столицата е свързана, но и да я изведе от международната изолация.

Някога краен националист /по време на войните в бивша Югославия/ Вучич, който сега се представя за проевропейски реформатор, иска да реализира проекта, като продаде държавна земя на мощни и богати инвеститори от Русия, Китай и страните от Персийския залив.

Покривът на една сграда, в която някога се е помещавало федералното министерство на вътрешните работи и която бе ударено от натовските бомби през 1999 г., вече е свален, пише вестник "Вима", цитиран от БТА.

На това място ще бъдат построени три небостъргача от израелската компания AFI Europe Group, а няколко метра по-натам жителите бяха извадени от къщите им, за да се построи крайбрежната част от този огромен проект.

"Искаме да възвърнем старата слава на Белград и да го направим голям, прочут град след години на срам, породен от войните и безредиците", казва кметът на Белград Синиша Мали.

Засегнатите от проекта жители обаче се оплакват, че редовно били сплашвани и от начина, по който се прави всичко това. Преди две години, още в началото на на строежа, правителството застави 231 семейства да напуснат апартаментите, в които живеят. Някои отказаха, а една нощ около 30 души с бейзболни бухалки и други тежки предмети са появиха в района. До изгрев слънце сградите бяха съборени от булдозерите.

Този щурм развълнува обществеността. Стотици сърби изпълниха улиците, протестирайки срещу корумпираните практики на елита. Недоволството прерасна в мощни антидемократични демонстрации, откакто през 2000 г. народен бунт свали някогашния всесилен лидер на страната Слободан Милошевич.

Критиците на проекта обвиниха кмета, че е провокирал щурма. Обвинение, което в интервю кметът отхвърли. Други пък го обвиниха /освен него и президента/, че не отиват на диалог с гражданите във връзка с този проект.

Друга тъмна страна на поректа е свързана с финансирането от инвестиционна компания, базирана в Абу Даби. Тя се нарича Eagle Hills Properties и е подписала договор със сръбското правителство през 2015 г., който дава основание на критиците да говорят, че липсва прозрачност. Въпросната инвестиция е за милиарди, но тя е само част от купчината пари, влезли в страната от Саудитска Арабия.

Емирствата са подписали още споразумение с правителството на Сърбия за инвестиции в земеделски площи, а също за купуване на държавни земеделски предприятия и за отбранителната промишленост на Сърбия, в това число и за нейната космическа индустрия.

Мнозина в страната оспорват начина, по който споразуменията между Сърбия и Обединените Арабски Емирства са били сключени зад затворените врати, но на сръбския президент му харесва да гледа как свежи пари влизат в страната без правила и без гаранции, каквито искат инвеститорите от Запада.

Проектът Waterfront за Белград е бизнес с пари от Персийския залив, но с много въпросителни без отговор, с множество критици, които говорят за "престъпление срещу градското планиране", каквото няма място в една столица като Белград.