Белгийският премиер Шарл Мишел подаде тази вечер оставка пред крал Филип. От администрацията на държавния глава съобщиха, че засега кралят ще изчака със своето решение.

Това се случва по-малко от две седмици след като основният коалиционен партньор напусна управлението на страната след скандал по въпросите на миграцията и го остави да управлява в малцинство.

Шарл Мишел съобщи, че подава оставка тази вечер пред парламента, където го очакваше възможен вот на недоверие по настояване на социалистите франкофони.

Повечето депутати го изпратиха на крака и ръкопляскаха дълго след като той напусна пленарната зала на парламента.

От администрацията на държавния глава съобщиха, че засега кралят ще изчака със своето решение.

Политолози обясниха пред местни медии, че държавният глава в този случай разполага с три възможности - да приеме оставката, да не я приеме, или да я задържи до свикването на съвещания с председателите на парламентарните партии. При хода, избран от краля, е възможно правителството на Мишел да бъде преназначено като служебно до следващите избори.

Редовните парламентарни избори в Белгия са насрочени за идната пролет, но водещата партия Нов фламандски алианс (НФА) показа желание за незабавни предсрочни избори. За да се стигне до това развитие ще бъде необходимо парламентът да приеме решение да се саморазпусне.

В началото на декември НФА, която бе мандатоносител на правителството, изтегли своите министри заради несъгласие с подкрепата за споразумението на ООН за миграцията. Въпреки тези действия Мишел пътува до Маракеш за подписването на документа, упълномощен от парламента, където се обособи мнозинство от партии в управлението и опозицията. Подкрепата за миграционното споразумение доведе до митинг на крайната десница в Брюксел преди два дни, когато се стигна до размирици и нанасяне на щети по сгради на Европейската комисия.

В последните три седмици Мишел водеше усилени преговори с парламентарните политически сили, за да спаси своето правителство. Той се опита да потърси подкрепа от опозицията в белгийския парламент. Рано във вторник се опита да задоволи някои от безпокойствата на левите партии, но когато социалистите и зелените обявиха, че ще искат вот на недоверие за правителството, той реши да подаде оставка.

Пактът на ООН за миграцията причини тревоги в редица други европейски държави, някои от тях се отказаха да участват в него. Други измислиха допълнителни "обяснения", за да убедят политиците да го подкрепят. Белгия е единствената страна, където дискусиите по тази тема доведоха до такава правителствена криза.

От 11 октомври 2014 г. Шарл Мишел е министър-председател на страната, начело на коалиция, водена от неговото Реформаторско движение.

Политически наблюдатели и водещи политици коментираха, че правителството на Мишел не се е справило с няколко основни за обществото въпроса. Сред тях те посочиха понижението на покупателната способност, повишението на данъците, влошаването на условията за пенсиониране и излизане в болнични, ръста на акцизите върху горивата, извършването на прехода към чиста енергия.