Белгия реши да въведе по-строги карантинни мерки в опит за забавяне на епидемията от коронавируса, обяви днес министър-председателят Александер де Кро, цитиран от Франс прес.

Мерките, които ще влязат в сила в понеделник (2 ноември) и ще продължат поне месец и половина, включват затваряне на магазините, които не продават стоки от първа необходимост, и задължаване на компаниите да изпратят служителите си да работят от вкъщи, там където това е възможно.

Хората, чиято професия изисква пряк контакт с клиенти, фризьорите, ще трябва напълно да спрат работа.

Силно се ограничават и социалните контакти: разрешава се само едно посещение в домакинство седмично, като изключение ще се прави за хора, които живеят сами - те ще може да бъдат посещавани два пъти в седмицата.

Това са мерките, които ни дават последен шанс. От всички нас зависи да направим така, че тези мерки да дадат резултат, каза след правителствено съвещание премиерът, цитиран от ДПА.

Де Кро обяви също ново удължаване на ваканцията на учениците - до 15 ноември включително.

"Това е карантина, но такава, при която заводите работят, която позволява предпазливото отваряне на училищата след 15 ноември и която няма да допусне хората да потънат в изолация", обобщи министърът на здравеопазването Франк Ванденбрук.

Министърът на здравеопазването Франк Ванденбрук

Снимка: AP/БТА

На практика Белгия въвежда още по-строги ограничения за придвижването на гражданите, равносилни на почти пълно затваряне на страната.

По-рано през седмицата правителството вече нареди всички барове, кафенета и ресторанти да затворят и наложи нощен полицейски час.

Белгия е страната Европа с най-висок процент на заразяване в Европейския съюз според Европейския център за превенция и контрол на заболяванията, а болниците в много части на страната вече са пълни. След като вчера надмина рекорда от пролетта, днес броят на пациентите в белгийските болници вече е над 6100 - увеличение от 263 души за един ден.

Болниците в много части на страната вече са пълни

Снимка: AP/БТА

14 страни в Европа с рекорден ръст на хоспитализации

Най-малко 14 страни в Европа са регистрирали тази седмица рекордно голям брой хоспитализации, свързани с коронавируса, в момент, когато районът е обхваната от втора вълна на пандемията, показва анализ на Франс прес, основаващ се на официални данни.

Данни за броя на болничните легла, заети понастоящем от пациенти, засегнати от Ковид-19, са предоставили 35 европейски държави и територии от общо 52. Повечето страни от Европейския съюз публикуват такива данни. Изключение правят Германия, Швеция, Гърция, Литва и Малта.

В групата на страните, достигнали безпрецедентен пик на хоспитализациите в последните дни, Полша (14 631 болни), Чехия (6604) и Белгия (5924) са с най-много заети легла, посочва АФП.

Следват ги Унгария, България, Португалия, Австрия, Словакия, Хърватия, Словения, Албания, Латвия, Исландия и Гибралтар.

Най-засегнатите страни в момента са Чехия, с 62-ма болни на 100 000 жители, Румъния (с 57 на 100 000), Белгия (51) и Полша (39).

Франция (21 160), Испания (17 520), Украйна (16 332) и Италия (15 964) са водещи в статистиката по общ брой болни от Ковид-19, настанени в болница.

Редица европейски страни се готвят за допълнително затягане на антиковид мерките с оглед на поредни повишения на новозаразените с Covid-19 през последното денонощие.

Полша затвари гробищните си паркове за Вси светии и Задушница като мярка срещу разпространението на коронавируса, обяви полският президент Матеуш Моравецки. Това означава, че поляците няма да могат на 1 ноември, Деня на вси светии, и на 2 ноември, Задушница, да посетят гробовете на своите близки и роднини, каквато е традицията.

"Традицията не е толкова важна, колкото животът. Моля, въздържайте се от излизания", каза Моравецки. Той препоръча на съгражданите си над 70-годишна възраст да не напускат жилищата си през следващите две седмици.

Днес здравните власти съобщиха, че за последното денонощие в страната са регистрирани рекордните 21 629 нови случая с коронавирус. Рекорден брой новозаразени бяха обявявани през предходните три дни.

Австрия се готви за частичен локдаун. Предвид стремглавото нарастване на броя на новозаразените австрийското правителство е подготвило нови много строги мерки с цел ограничаване на пандемията и предотвратяване претоварването на системата за здравеопазване. Утре федералният канцлер Себастиан Курц ще съобщи как точно ще изглежда частичният локдаун, но ежедневниците, новинарските емисии, радио- и телевизионни емисии и австрийската информационна агенция АПА съобщават още днес, че разполагат с пълния текст на новата разпоредба и осведомяват за по-важните елементи от новите решения:

Ще бъде забранено напускането на домовете 20 часа до 6 часа на следващия ден. Изключения се допускат в редица случаи, отбелязва АПА. Забранява се хотелите да приемат туристи, разрешено е единствено за пътуващи по служба, хотелските ресторанти затварят също в осем вечерта.

Заведенията за обществено хранене и баровете остават затворени, разрешава се единствено продажбата на храна за вкъщи. Забранени са всякакви мероприятия и културни събития, затворени остават къпални, увеселителни паркове, танцови училища, детски площадки на закрито. Според проекта остават отворени музеите, зоопарковете, библиотеките и парковете. Принципно е разрешено спортуването, но при спазване на предписаната дистанция, т.е. може да се упражнява джогинг, но е забранено да се играе футбол. Единствено професионалните спортисти имат право да продължат спортната си дейност, като състезанията ще се организират без публика.

За посетителите в болници и домове за възрастни и болни хора се изисква да направят тест на място или да носят предпазна маска с добри показатели.

Търговската мрежа остава отворена, но се въвеждат ограничения за броя на посетителите в магазините, на посетител трябва да се осигурят по десет квадратни метра. Обслужващият персонал трябва да спазва дистанция от един метър или всеки служител да бъде отделен с подходящи прегради от своите колеги и посетителите.

По информации на АПА отворени остават фризьорските и козметичните салони, ателиетата за педикюр и други фирми за услуги.

Великобритания съобщи днес за 24 405 нови заразявания с Ковид-19 и още 274 смъртни случая в рамките на 28 дни след положителен тест, предаде Ройтерс, като се позова на правителствени данни.

Италия регистрира 31 084 нови заразявания за последните 24 часа, заяви здравното министерство. Това е най-високият дневен брой от началото на епидемията и е повече от предишния рекорд, поставен вчера, когато беше съобщено за 26 831 случая. Заразяванията в страната досега са общо 647 674. Италия е регистрирала 199 нови смъртни случая - по-малко от вчера, когато те бяха 217. Починалите от Ковид-19 са вече общо 38 321 и по този показател Италия е на второ място в Европа след Великобритания. Северната област Ломбардия продължава да е най-тежко засегнатият район в Италия. Областта съобщи днес за 8960 нови случая, а вчера те бяха 7339.

Испания регистрира днес 25 595 нови заразявания - най-голямото дневно увеличение от началото на пандемията, показват данни на здравното министерство. Предишният рекорд беше вчера, когато бяха отчетени 23 580 случая. Смъртните случаи са се увеличили с 239 и вече са 35 878. Във вторник беше регистриран най-големият брой починали в Испания за един ден при втората вълна на коронавируса - 267. Това обаче е доста по-малко от почти 900-те смъртни случая, отчитани на ден по време на върховото ниво при първата вълна в края на март. Заразяванията в страната вече са общо 1 185 678, но според министър-председателя Педро Санчес реалният брой вероятно е над 3 милиона. Подобно на други европейски държави, Испания въвежда все по-драстични мерки за борба с коронавируса, макар и не толкова сурови като Германия или Франция, отбелязва Ройтерс.

От полунощ Франция вече се намира в национална карантина. Животът във Франция от днес тече в забавен ход, въпреки че улиците в Париж са по-оживени, отколкото по време на карантината през март. Познатите на французите декларации за излизане вече са онлайн, глобата за нарушения пак е 135 евро, разрешени са само кратки разходки близо до дома, посещение на лекар, покупки или работа, когато трудът от къщи е невъзможен. От понеделник декларации ще трябват и за родителите, които водят децата си на училище, занятията ще протичат при строг санитарен протокол. Светът на културата замлъкна, кината и театрите затвориха, но репетиции, записи и снимки са разрешени, а спортните срещи продължават на закрито.