Президентът на Беларус Александър Лукашенко нареди от понеделник стачкуващите предприятия да бъдат затваряни, предаде Ройтерс, като се позова на информационна агенция РИА Новости.

"Ако някой не иска да работи, губернаторите и председателите на изпълнителните комитети не трябва да го принуждават. Няма нужда. Така или иначе няма да го накараме и да го убедим. Страната ще оцелее. Но ако едно предприятие не работи, от понеделник слагаме катинара на портала и го затваряме. Хората ще се успокоят и ще решим кого да поканим да работи в това предприятие", заяви президентът на митинг в град Гродно, близо до границата с Полша.

Без да назовава никого, Лукашенко заяви пред своите поддръжници, че организаторите на безредиците в страната се намират в чужбина, а участниците получават оттам финансова помощ, както и политическа подкрепа от лидерите на тези страни.

Междувременно властите в Беларус спряха множество информационни уебсайтове, съобщаващи за събитията в страната, обхваната от протести срещу авторитарния президент, предаде Асошиейтед прес.

Беларуската асоциация на журналистите обяви, че са спрени над 20 сайта, включително на финансираното от САЩ радио "Свобода" и на финансирания от Полша сателитен телевизионен канал "Белсат", съсредоточен върху Беларус.

Беларуското държавно издателство вчера спря да отпечатва водещите независими вестници "Народная воля" и "Комсомолская правда", посочвайки като причина проблеми с оборудването.

Междувременно днес Лукашенко нареди на ръководството на министерството на отбраната да предприеме всички мерки за защита на териториалната цялост на страната, като обърне специално внимание на западната й част. Държавният глава направи изявление за това при посещение на военен полигон край Гродно.

Той заповяда на министъра на отбраната Виктор Хренин без предупреждение да се реагира на нарушения на западната граница.

"Без предупреждение. Ние сме ги предупредили. Ако нарушават държавната граница, ще реагираме без предупреждение. На първо място, за защита на западната перла на Беларус с център в Гродно", изтъкна Лукашенко.

Президентът заяви, че против неговата страна се използва сценарият на цветните революции с използването на външен фактор.

"Всичко е ясно. Както очаквахме, всичко върви по плана на цветните революции с нажежаване на вътрешната политическа ситуация в страната. Оригиналността и особеността на ситуацията се състои във факта, че е свързана външен фактор, което не винаги е така. Обикновено те се въртят вътре, свалят действащото правителство. Но тъй като правителството у нас си тежи на мястото, яростно се съпротивлява, включиха външен фактор", изтъкна той.

Лукашенко също обяви очевидна западна военна подкрепа за опозицията, за което свидетелства движението на войските на НАТО към границите на Беларус.

"Виждате, че те вече влачат насам "алтернативен президент" тук, правят това сериозно, доколкото западните държави наливат финансиране и подкрепа. Военната подкрепа е очевидна - движението на войските на НАТО към границите", подчерта беларуският лидер.

Според него опозицията планира да се обърне към западните държави, в случая към членовете на НАТО, за да защитят населението.

"Въведат ли войски, можете да сложите край на Беларус", каза Лукашенко.

Президентът счита подкрепата на западните страни за опозицията за пряка намеса в ситуацията в Беларус.

"Народът на Беларус няма да допусне Александър Лукашенко да го третира както преди и рано или късно президентът ще трябва да се оттегли", заяви опозиционната водачка Светлана Тихановска в интервю за Ройтерс.

Тя каза, че получава много обаждания от международни лидери, включително от Великобритания и Германия, и че всичко, което иска от тях, е да подкрепят беларуската общественост и да спазват суверенитета на страната.

Основната съперничка на Лукашенко на изборите каза също, че се чувства в безопасност в съседна Литва и е заобиколена от телохранители, но отказа повече коментари за сигурността си.

Александър Лукашенко е изправен пред най-голямото предизвикателство за 26-те си години на власт, след като от близо две седмици сънародниците му протестират масово по улиците на много градове в страната срещу резултатите от президентските избори на 9 август, които смятат за подправени. В протестите участват и работници от множество държавни производствени предприятия. Лукашенко отрича да е имало каквито и да било изборни измами. Основната му съперничка на изборите Светлана Тихановска избяга в съседна Литва, припомня Ройтерс.

Миналата неделя в огромна демонстрация в беларуската столица Минск участваха около 200 000 души