Президентът на САЩ Джо Байдън ще произнесе традиционната реч за състоянието на Съюза пред двете камари на Конгреса на САЩ на 7 февруари, около 21:00 ч. източноамериканско време (в сряда 4:00 ч. българско).

Тази реч може да отбележи неофициалното начало на предизборната му кампания за президентските избори през 2024 г., посочва Ройтерс. Речта на Байдън ще бъде предавана на живо по най-големите американски телевизии и онлайн, като се очаква да събере най-голямата телевизионна аудитория за проява на американския президент тази година. Близо 38,2 милиона души гледаха миналогодишната му реч за състоянието на Съюза, отбелязва Ройтерс, цитирайки преброяване на социологическа агенция "Нилсен".

Тази голяма аудитория ще позволи на Байдън да повлияе на обществените нагласи по редица въпроси от ограничаването на дълга, през социалните разходи до руската инвазия в Украйна и други теми в момент, когато президентът планира да обяви началото на предизборната си кампания през идните седмици.

Проявата би му дала също възможност да мобилизира подкрепа сред демократите, някои от които се безпокоят за напредналата му възраст и други въпроси. Байдън навърши 80 години през ноември, и ако бъде преизбран, ще започне втория си мандат на 82-годишна възраст.

Очаква се той да използва речта си за неофициален старт на предизборната си кампания за президентските избори през 2024 г., излагайки набор от политически приоритети, които ще могат или няма да могат да намерят подкрепа в разделения между двете партии Конгрес. Също така се очаква Байдън да изтъкне икономическия напредък, постигнат от САЩ след рецесията, свързана с пандемията от коронавируса, да очертае острия контраст между неговите приоритети и тези на някои републикански конгресмени и да изложи темите, които биха могли да обединят двете партии в Конгреса. Миналата сряда Байдън се срещна с председателя на Камарата на представителите Кевин Маккарти по важния въпрос за тавана на дълга и двамата изразиха желание да продължат разговорите по щекотливата тема, въпреки че имат различия по начините за избягване на дефолт, посочва в. "Файненшъл таймс".

Байдън ще използва втората си по ред реч за състоянието на Съюза, за да убеди американците колко много се е подобрил животът им през първите две години от мандата му, като се опита да обори песимизма в страната и да заобиколи подводните камъни в наново разделения Вашингтон, отбелязва в. "Вашингтон пост".

"По време на речта за състоянието на Съюза президентът Байдън ще открои как през последните две години видяхме исторически ръст на заетостта, намаляваща инфлация, повишаване на доходите и връщане в Америка на рекордни инвестиции", посочи в изявление Белият дом.

Вместо да изложи значими нови политически инициативи, Байдън най-вероятно ще посвети по-голяма част от речта си на изброяване на успехите си - усилията за създаване на работни места, борба с инфлацията и подобряване на инфраструктурата. Той ще изтъкне тези успехи седмици преди обявяването на кандидатурата си за нов мандат, въпреки разочарованието на избирателите от пътя, по който е поела страната, допълва американското издание.

Само една четвърт от пълнолетните американци смятат, че страната се движи в правилната посока, сочи социологическо изследване на Центъра за изследване на обществените политики на Асошиейтед прес. Според същата анкета три четвърти от американците, казват, че пътят, по който е поела страната, е погрешен.

След като статистиката отчете най-ниското ниво на безработица в САЩ от 53 години насам, Байдън заяви в петък: "Предстои да говоря за състоянието на Съюза. Днес съм щастлив да обявя, че състоянието на Съюза ни и на нашата икономика е прекрасно".

Тези думи идват на фона на социологическите проучвания, показващи, че само 24 процента от американците смятат, че икономиката на САЩ е в добро състояние, а 76 процента са на обратното мнение. Близо 41 процента от демократите и само 8 процента от републиканците смятат, че икономиката е в добро състояние. В същото време едва 57 процента от американците казват, че благосъстоянието им е добро.

Речта на Байдън тази година обаче ще бъде произнесена в съвсем различен контекст. Републиканците вече контролират Камарата на представителите, което означава, че Байдън ще има големи затруднения да прокара някакви съществени законодателни инициативи. Републиканската партия дори може да се опита да ревизира някои от инициативите на президента и да разшири обхвата на разследванията срещу него, в частност, свързани с откритите класифицирани документи в дома му от времето, когато е бил вицепрезидент, посочва "Вашингтон пост".

"Заетостта расте, заплатите също, инфлацията е овладяна, а КОВИД-19 вече не влияе на живота ни", каза в петък Байдън пред Националния комитет на демократите и добави: "Сега обаче републиканците-тръмписти в Камарата на представителите заявяват ясно, че искат да изложат всичко това на риск. Те възнамеряват да го унищожат".

Междувременно Байдън вероятно ще се опита в речта си да пренасочи фокуса на общественото внимание от законодателната дейност към прилагането на мащабните законодателни инициативи в инфраструктурата и климата, приети от предишния състав на Конгреса, опитвайки се да получи допълнителна подкрепа на избирателите предвид тези успехи.

Транспортния министър Пийт Бутиджидж обаче коментира пред телевизия Ен Би Си, че изтъкването на подобни постижения надали ще му спечели избиратели.

Самата реч за състоянието на Съюза отне седмици да бъде написана и бе предмет на много поправки от страна на Байдън, неговите сътрудници и различни служители в правителството, посочва Ройтерс.

Миналогодишната реч беше произнесена само дни след началото на руската инвазия в Украйна и съответно беше фокусирана почти изцяло върху отговора на САЩ на войната в Европа. Сега войната предстои да навлезе във втората си година, а САЩ и съюзниците им оказаха военна и икономическа помощ на Украйна на стойност десетки милиарди долари. Очаква се Байдън в речта си да призове съюзниците да останат единни пред лицето на руската инвазия в Украйна.

Тази година е по-вероятно Байдън да фокусира речта си върху теми, по които Конгресът може да се обедини като действия за справяне с епидемията от разпространението на наркотици, подкрепа за психичното здраве, подпомагане на ветераните и борбата с рака. Това са четирите приоритета, по които президентът може да постигне обединение в разделения Конгрес, посочва Асошиейтед прес. Байдън все още се опитва да прокара и някои от основните приоритети на демократите като забрана на продажбата на автоматични оръжия, но едва ли може да постигне успех, отбелязва агенцията.

Очаква се също Байдън да призове конгресмените да вдигнат тавана на дълга и да отпушат правителствените фондове. Президентът остава сдържан към преговорите с републиканците за избягване на дефолт, а те от своя страна искат да орежат правителствените разходи, за да намалят бюджетния дефицит, посочва "Вашингтон пост".

Речта за състоянието на Съюза ще има за цел Байдън да убеди американците, че всичко във Вашингтон е наред. Това може да е вярно, ако вярвате в приказните феи, пише в заглавие в. "Уострийт джърнъл". Изданието коментира, че републиканците и консерваторите смятат, че "Вашингтонското блато" е реалност, а излизането от него много трудно. Според демократите и прогресивните такова нещо не съществува. Проблемът за политическото разделение във Вашингтон може дори да стане главна тема на предстоящата предизборна кампания за президентските избори в САЩ през 2024 г., пише изданието.

Според двама правителствени служители, пожелали да останат анонимни, се очаква Байдън да коментира в речта си и взетото от него решение за сваляне на китайски шпионски балон над американска територия, в контекста на все по-настъпателните действия на Китай на международната сцена.

По традиция речта за състоянието на Съюза ще бъде произнесена пред съвместно заседание на двете камари на Конгреса. Всички членове на контролирания от демократите Сенат и на контролираната от републиканците Камара на представителите са поканени да присъстват. Членове на американското правителство, на въоръжените сили и на Върховния съд също ще присъстват.

По установена традиция председателят на Камарата на представителите на Конгреса, в случая Кевин Маккарти, отправи официална покана към президента да произнесе речта още през януари и ще председателства тържественото заседание на Конгреса заедно с вицепрезидентката Камала Харис, която е председателка на Сената.

Президентът може да покани на събитието членове на своето семейство и други гости, които седят в ложата на първата дама и могат да му помагат по време на произнасянето на речта. Членовете на Конгреса също могат да поканят гости.

Тази година сред гостите ще бъдат майката и доведеният баща на Тайър Никълс - чернокож, пребит до смърт от полицаи в Мемфис, след като го спрели за рутинна пътна проверка. Родителите му са поканени от председателстващия групата на афроамериканците в Конгреса Стивън Хорсфорд.

Любопитна подробност е, че един от членовете на американското правителство няма да присъства на проявата, тъй като по-традиция се назначава за т.нар. "определен да оцелее". Той ще се намира на сигурно място, докато трае събитието с цел да може да поеме функциите на президент, ако хипотетично се случи инцидент, при който президентът, вицепрезидентът и председателите на двете камари на Конгреса загинат. Засега името му се пази в тайна.

Републиканците избраха Сара Хъкаби Сандърс, която беше говорителка на бившия американски президент Доналд Тръмп, да отправи реплика на речта на президента. Нейната реч ще бъде произнесена по традиция скоро след речта на президента.

Две години след щурма на Капитолия на 6 януари 2021 г. от разгневени привърженици на Тръмп, около сградата на американски Конгрес отново бяха издигнати заграждения за речта за състоянието на Съюза на Байдън. Подобни мерки за сигурност изглеждат оправдани, предвид новото разделение в Конгреса, което се отразява и на обществените нагласи.