Лапсус на президента на САЩ Джо Байдън по време на срещата на върха на Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН) в Пномпен се превърна в медийна новина, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Бих искал да благодаря на премиера за лидерската роля, която играе Колумбия като председател на АСЕАН", заяви Байдън при откриването на срещата на върха на АСЕАН в камбоджанската столица, седнал до премиера на Камбоджа Хун Сен. Всъщност Камбоджа е ротационен председател на АСЕАН, а Колумбия дори не членува в групата, предвид факта че част от съвсем друг географски регион на света.

Изглежда, че Колумбия по някаква причина не излиза от мислите на Байдън, защото той допусна същия лапсус, когато говори пред журналисти, преди да потегли за Камбоджа, откъдето започна обиколката му в Азия за участие в три срещи на върха. "Потеглям за Колумбия", заяви той, но после бързо се коригира.

Лапсусът припомни и още по-сериозен гаф на вицепрезидентката Камала Харис. По време на визита на демилитаризираната зона, разделяща Северна от Южна Корея, тя заяви, че САЩ имат съюз със Северна Корея и това е един силен и траен съюз, припомня АФП.

Байдън обяви днес в Пномпен, че САЩ и АСЕАН ще издигнат нивото на дипломатическите си връзки до всеобхватно стратегическо партньорство, предадоха световните агенции. Новината идва в момент, в който САЩ се опитват да парират китайското влияние в региона.

В речта си пред участниците в срещата на върха на АСЕАН в камбоджанската столица Байдън потвърди укрепване на партньорството със страните от групата и каза, че е поискал от Конгреса да одобри отпускането на 850 милиона долара за инвестиции в нови инициативи, чрез които самият АСЕАН ще стане по-силен, както и за увеличаване на свързаността на Югоизточна Азия.

"АСЕАН е в центъра на Индо-Тихоокеанската стратегия на моята администрация и ние ще продължим да укрепваме нашите ангажименти", заяви той.

Байдън допълни, че АСЕАН и САЩ ще работят заедно за справяне на най-големите предизвикателства на съвременността, в това число климатичните промени и заплахите за върховенството на закона, докато изграждат един Индо-Тихоокеански район, който е отворен, свободен, стабилен, проспериращ, устойчив и сигурен.

По-рано днес съветникът на Байдън по националната сигурност Джейк Съливан каза, че САЩ могат да помогнат на страните от АСЕАН в борбата с незаконния риболов и трафик на стоки. В това сътрудничество ще се използват радиочестоти от търговски сателити, които ще помогнат за проследяване на незаконния трафик. Кораби ще могат да бъдат проследени, дори и ако техните автоматични системи за идентификация са изключени.

Технологията може също така да подобри способността на страните от региона да реагират на бедствия и на хуманитарни кризи, поясни Съливан.