В САЩ се очакват опасни бури в дните преди Коледа, предупреди днес президентът Джо Байдън, цитиран от Ройтерс и ДПА.

Авиокомпании отмениха близо 2000 полета на територията на страната, нарушавайки плановете за пътуване за празниците на хиляди хора. През следващите няколко дни се очаква през централните и източните части на САЩ да премине арктически фронт, отбелязват експерти, предава БТА.

Това е опасно и заплашително, наистина много сериозно време и то обхваща територии от Оклахома чак до Уайоминг и Мейн. Приканвам всички да вземат под внимание местните предупреждения. Ако планирате да пътувате, тръгнете веднага, заяви американският президент. Това не е шега, подчерта той и допълни, че е дал същия съвет на сътрудниците си.

Екстремните метеорологични условия съвпаднаха с началото на периода на празничните пътувания, който се очертава да бъде един от най-натоварените от десетилетия насам. Според уебсайта за проследяване на полети "FlightAware" са отменени общо 1239 полета от, към и на територията на САЩ, както и още 699 полета, планирани за утре.

През следващите няколко дни в повече части на страната "ще настъпи опасно застудяване, което ще дойде внезапно с мощен арктически фронт", съобщи Националната метеорологична служба. Предупреждения за опасни зимни условия са издадени в над 30 щата, в това число и Флорида, като засегнати от тях може да бъдат над 90 милиона души. Температурите могат да паднат под нула градуса по Целзий в три четвърти от страната.

Службата предупреди, че от днес е възможно в някои части на западните щати Орегон и Вашингтон да вали леден дъжд. Пътуването по суша и по въздух може да бъде опасно в навечерието на празничния уикенд, тъй като обилните снеговалежи, наред с поривите на вятъра със скорост над 80 км/ч, ще доведат до почти нулева видимост и значителна снежна покривка.

Прогнозите сочат, че се очакват и проблеми с паднали дървета и прекъсвания на електроснабдяването. На жителите се препоръчва да избягват пътуванията, тъй като ситуацията може да стане животозастрашаваща, ако превозните средства останат блокирани.