Президентът на САЩ Джо Байдън изтъкна саможертвата на поколения американски военнослужещи, загинали в боеве за родината си, по време на традиционната церемония по поднасяне на венци на Националното гробище Арлингтън, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Към Байдън се присъединиха първата дама Джил Байдън, вицепрезидентът Камала Харис и съпругът й Дъглас Емхоф, за да отбележат заедно Деня на паметта.

Този ден е посветен на загиналите американски военнослужещи. Тази година отбелязването му се падна ден след като Байдън и председателят на Камарата на представителите на Конгреса, републиканецът Кевин Маккарти постигнаха окончателно споразумение по сделката, която ще повиши тавана на американския дълг. Сделката сега очаква одобрение от Конгреса.

В сегашния си вид споразумението ще запази разходите за невоенни дейности на приблизително същото ниво през 2024 г. и ще ги увеличи с 1 % през следващата година.

Мярката ще позволи 3% ръст на разходите за отбрана през фискалната 2024 г. до 886 млрд. долара, а след това още 1% през фискалната 2025 г. до 895 млрд. долара.

Снимка: AP/БТА

Изминаха почти 21 месеца, откакто Байдън сложи край на най-дългата задгранична американска военна мисия - тази в Афганистан. Така той изпълни обещанието си от предизборната кампания да сложи край на 20-годишната "вечна война", която коства живота на повече от 2400 американски военнослужещи.

Войната в Афганистан обаче приключи по смъртоносен и хаотичен начин през август 2021 г., като критици на Байдън определиха действията на неговата администрация за евакуацията на около 120 000 американски граждани, афганистанци и други лица като лошо планирана и лошо изпълнена операция.

Снимка: AP/БТА

Миналия месец администрацията на Байдън публикува преглед на последните дни на войната, в който до голяма степен обвинява администрацията на своя предшественик републиканеца Доналд Тръмп, и твърди, че Байдън е бил "силно ограничен" от решенията на предходния държавен глава.

Сега САЩ се намират начело на коалиция от съюзници, които предоставят десетки милиарди долари военна и икономическа помощ в Украйна, докато тя се опитва да отблъсне руската инвазия, чийто край не се очертава, посочва АП.

Снимка: AP/БТА

Макар да даде ясно да се разбере, че няма желание американски войски да влизат в конфликта, Байдън подчертава, че вижда в руските усилия за заграбване на територии нарушение на международните норми.

Снимка: AP/БТА

Той се зарече да помогне на Киев да победи, като изпрати артилерия, танкове и безпилотни самолети, а наскоро се съгласи да позволи на съюзниците да обучават украинските военни за пилотиране на американски изтребители Ф-16.