Президентът на САЩ Джо Байдън обвини Републиканската партия, че иска да намали финансовата помощ за Украйна, ако спечели междинните избори за Конгрес другия месец, предаде Франс прес, цитирана от БТА. Той говори на предизборен митинг в Пенсилвания - щат, който се очаква да има ключово значение в изборите на 8 ноември.

"(Републиканците) казват, че ако спечелят, вероятно няма да продължат да финансират Украйна", заяви Байдън и подчерта: "... тези хора не разбират как стоят нещата. Въпросът не опира само до Украйна. Става въпрос за Източна Европа. За НАТО." Президентът демократ заяви, че републиканците "изобщо не разбират американската външна политика".

Във вторник лидерът на републиканското малцинство в Камарата на представителите Кевин Маккарти предупреди, че неговата партия няма да подпише "празен чек" на Украйна, ако спечели междинните избори.

Проучванията на общественото мнение отреждат мнозинство на републиканците в долната камара на Конгреса, която сега е под контрола на демократите. Според анализатори партията на Байдън трябва да спечели в Пенсилвания и още няколко щата, за да запази крехкия си контрол над Сената.

От началото на руската инвазия в Украйна на 24 февруари администрацията на американския президент предостави на Киев военна помощ на стойност 17,6 милиарда долара. Това стана със съгласието и на двете партии в Конгреса, макар че някои представители на дясното крило на републиканците бяха против.