Американският президент Джо Байдън заяви вчера, че високоскоростният интернет вече не е лукс, а "абсолютна необходимост" и обеща, че всяко домакинство в страната ще получи достъп до такъв до 2030 г. с кабели, произведени в САЩ, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

"Тези инвестиции ще помогнат на всички американци", каза той. "Няма да оставим никого", добави американският президент.

Байдън обяви, че повече от 40 милиарда долара ще бъдат разпределени в цялата страна, за бъде предоставен високоскоростен интернет там, където все още няма или е прекалено бавен.

"Но не е достатъчно да имаш достъп - трябва да можеш да си го позволиш и да имаш достъп", заяви президентът и добави, че неговата администрация работи с доставчиците на услуги, за да намали цената на това, което вече е битова комунална услуга - като водата или газта - но често е доста по-скъпа.

С обявената инициатива администрацията поставя начало на втората фаза на обиколката "Инвестирайте в Америка". Целта ѝ е да популяризира законодателните успехи на Байдън в областта на инфраструктурата, икономиката и климатичните промени преди наближаващите идната година избори. Президентът и неговите съветници смятат, че гласоподавателите не са достатъчно добре запознати с неговите политики и той ще получи повече подкрепа, след като хората научат повече за тях.

Предизвикателството пред Байдън се състои в това, че инвестициите в компютърни чипове и големи инфраструктурни проекти могат да отнемат десетилетия, за да се осъществят, посочва АП. Затова голяма част от посланията са насочени към безвъзмездните средства, които ще бъдат изразходвани с течение на времето, а не към завършените проекти.