Президентът на САЩ Джо Байдън отправи критики срещу експрезидента Доналд Тръмп, зашото е използвал думата "паразити" по отношение на политическите си врагове, като заяви, че това напомня на изказвания, използвани от нацистите в Германия през 30-те години, предаде Ройтерс.

На неотдавнашен митинг в Ню Хемпшър Тръмп повтори своето твърдение, че президентските избори през 2020 г. са му били отнети с измама, и заяви пред тълпата, че ще "изкорени комунистите, марксистите, фашистите и радикалните леви бандити, които живеят като паразити в пределите на нашата страна, които лъжат, крадат и мамят на изборите", припомня БТА.

Байдън заяви, че коментарите на Тръмп повтарят езика, чут в нацистка Германия през 30-те години на миналия век. "Само през последните няколко дни Тръмп заяви, че ако се върне на поста, ще преследва всички, които му се противопоставят, и ще унищожи това, което той нарече "паразити... в Америка"

"Това повтаря изказвания, които сте можели да чуете в нацистка Германия през 30-те години. Дори не е първият случай", заяви Байдън по време на събитие за събиране на средства в Сан Франциско.

"Тръмп също така наскоро говори за това, че цитирам: "кръвта на Америка е отровена". Отново повтаря същите фрази, използвани в нацистка Германия", заяви Байдън.

Коментарите на Тръмп предизвикаха незабавни критики в интернет, като някои историци заявиха, че езикът му отразява този на авторитарни управници, стремящи се да дехуманизират враговете си.

Стивън Чунг, говорител на кампанията на Тръмп, преди това отхвърли сравненията с нацистите, Хитлер и италианския Мусолини. "Онези, които се опитват да направят това нелепо твърдение, явно са снежинки, които се хващат за всичко, защото страдат от синдрома на разочарованието от Тръмп и тяхното тъжно, жалко съществуване ще бъде смазано, когато президентът Тръмп се върне в Белия дом", заяви Чун.

Снежинка е термин, който се използва за отхвърляне на човек като лесно обидчив или прекалено чувствителен.

Съдия от Мичиган постанови снощи, че Тръмп ще може да участва на първичните избори в щата, нанасяйки удар на усилията да се спре кандидатурата му с конституционна клауза от времето на Гражданската война, предаде Асошиейтед прес.

Съдията Джеймс Редфорд отхвърли аргументите, че ролята на Тръмп в нападението срещу Капитолия на САЩ на 6 януари 2021 г. означава, че съдът трябва да го обяви за нелегитимен за президентския пост. Редфорд реши, че тъй като Тръмп е спазил щатския закон при включването си за първичните избори, той не може да му забрани да участва в тях.