Президентът на САЩ Джо Байдън и германският канцлер Олаф Шолц определиха обявяването на частична мобилизация в Русия като сериозна грешка.

"Това за пореден път показва каква горчива цена трябва да платят руските граждани за грешните изчисления на президента Путин", заяви германското правителство в изявление на своя сайт.

В телефонен разговор лидерите разкритикуваха ядрените заплахи на Москва и се съгласиха, че подобен ход би имал изключително сериозни последици.

Те също така са убедени, че отказът на Русия да се съобрази с международните искания за прекратяване на военните действия води до все по-голяма международна изолация на страната.

Шолц и Байдън осъдиха референдумите в Донбас в телефонен разговор и се договориха да продължат санкционния натиск върху Русия, съобщиха от германския кабинет.

Днес Общото събрание на ООН ще започне обсъждане на проекторезолюция, осъждаща анексирането на четири украински региона от страна на Русия.

"Ако системата на ООН и международната общност чрез Общото събрание не реагират на този вид незаконни опити [за завземане на територии], ще бъдем в много, много лоша позиция", заяви пред репортери един от вносителите на проекта, посланикът на ЕС в ООН Улоф Скоог. - Ако Общото събрание не предприеме никакви действия, това ще бъде картбланш за други държави да направят същото или да признаят това, което е направила Русия".

В проекторезолюцията, с която са се запознали журналисти от АФП, се осъждат "опитите на Русия да анексира незаконно Донецка, Луганска, Запорожка и Херсонска област в Украйна след провеждането на "референдуми" и се подчертава, че тези действия са "недействителни съгласно международното право".

Резолюцията призовава всички държави и международни организации да не признават анексирането на украински територии от Русия и настоява за незабавно изтегляне на руските войски от Украйна.

Русия вече изпрати писмо до държавите - членки на ООН, в което заявява, че действията на западните делегации "нямат нищо общо със защитата на международното право и принципите на Устава на ООН".

"Те преследват единствено собствените си геополитически цели", заяви в писмото постоянният представител на Русия в ООН Василий Небензя.