Президентът на САЩ Джо Байдън е предложил на руския президент Владимир Путин да се срещнат през следващите месеци в трета страна, съобщиха информационните агенции.

Джо Байдън в телефонен разговор с руския лидер Владимир Путин изрази загриженост относно ситуацията на границата с Украйна и призова Москва да "деескалира напрежението". Това се казва в писмено изявление, разпространено от Белия дом след разговорите. 

Президентът на САЩ е изразил непоколебимия ангажимент към суверенитета и териториалната цялост на Украйна, съобщи Белият дом.

"Президентът Байдън подчерта непоколебимия ангажимент на САЩ за суверенитета и териториалната цялост на Украйна. Президентът изрази нашата загриженост от внезапното натрупване на руското военно присъствие в окупирания Крим и на украинските граници, а също така призова Русия за деескалация на напрежението ", се казва в документа, цитиран от ТАСС.

В съобщението за телефонния разговор се посочва още, че Байдън е дал да се разбере, че САЩ ще действат "твърдо", за да защитят националните си интереси в отговор на такива действия на Русия, като кибератаки и намеса в избори, предаде Ройтерс.

Както каза по-рано прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков, движението на руските войски през територията на Руската федерация не бива да притеснява други държави, тъй като по никакъв начин не ги заплашва. Той също така подчерта, че случващото се в Донбас е вътрешен украински конфликт, в който руските войски никога не са участвали.