Президентът на САЩ Джо Байдън представи оптимистична картина на здравето на демокрацията в глобален мащаб, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Светът "обръща тенденцията", след като демократичните институции отстъпваха в продължение на години, каза Байдън на втората организирана от него Световна среща на върха за демокрация.

АП отбелязва, че президентът на САЩ е поставил акцент върху положителните развития въпреки войната, започната от Русия срещу съседна Украйна, и напрежението с Китай заради военното и икономическото му влияние в Индо-тихоокеанския регион и отвъд него.

Байдън отчете по-конкретно напредъка през последната година на различни места по света - от усилията на Ангола да се сдобие с независима съдебна система през мерките в Хърватия за по-голяма прозрачност на правителството до борбата с корупцията в Доминиканската република. Президентът на САЩ спомена и усилията на своята администрация да прокара приемането на гаранции за защита на избирателите - инициатива, която обаче е блокирана в Конгреса.

"Днес ние може да кажем, с гордост, че демокрациите по света стават по-силни, а не по-слаби. Авторитарните режими по света стават по-слаби, а не по-силни. Това е пряк резултат от (действията на) всички нас", каза Байдън.

Световните срещи на върха за демокрация са инициатива, която стопанинът на Белия дом предложи по време на предизборната кампания през 2020 г. Те се превърнаха във важна част от усилията на неговата администрация да изгради по-здрави съюзи и да застави държави с авторитарен уклон да предприемат поне някакви промени, отбелязва АП.

Байдън обяви, че Съединените щати ще дадат 690 милиона долара за програми за укрепване на демокрацията.

Първата по рода си среща бе проведена през декември 2021 г. Оттогава светът излезе от пандемията от новия коронавирус, а Русия нападна Украйна - най-големият военен конфликт в Европа от Втората световна война.

И докато Съединените щати приеха предишния форум самостоятелно, този път те споделиха домакинството на виртуалната среща с още четири страни - Замбия, Коста Рика, Нидерландия и Южна Корея. САЩ предприеха тази стъпка, след като Китай и Русия обвиниха Байдън след първата Среща на върха за демокрация, че предизвиква глобално разделение с начин на мислене от времето на Студената война, посочва АП.

"Демокрацията означава волята на народа, изразена от мнозинството, и означава също защита на гражданските права, на индивидуалните права. Тя е баланс между двете", обобщи президентът на САЩ.