Американският президент Джо Байдън заяви днес, че Израел започва да губи подкрепата на международната общност заради безразборните си бомбардировки в ивицата Газа, при които загинаха хиляди палестински цивилни, предаде Ройтерс, на която се позова БТА.

"Те започват да губят тази подкрепа", каза Байдън на състояла се във Вашингтон проява за набиране на средства за предизборната му кампания. Байдън отбеляза също, че израелският премиер Бенямин Нетаняху трябва да промени твърдолинейното си правителство.

Президентът на САЩ каза, че за разлика от Вашингтон, израелското правителство "не (иска) решение за две държави" с палестинците, посочва Франс прес.

"Това е най-консервативното правителство в историята на Израел", заяви Байдън, призовавайки Нетаняху да "укрепи и промени" израелската изпълнителна власт.

Израел се радва на подкрепата на САЩ за целите си да унищожи "Хамас" и да си върне заложниците, държани от палестинските бойци, но съюзниците се разминават по отношение на това какво ще последва след войната в Газа, заяви Бенямин Нетаняху, цитиран от Ройтерс.

Потвърждавайки отказа си от миналото да допусне връщане на Газа под ръководството на подкрепяната от Запада Палестинска власт на президента Махмуд Абас, Нетаняху заяви в изявление, че Газа "няма да бъде нито Хамасстан, нито Фатахстан". "Фатах" е фракцията на Абас.

"Бих искал да изясня позицията си: Няма да позволя на Израел да повтори грешката от Осло", каза Нетаняху, без да уточнява коя грешка има предвид.

Споразуменията от Осло от 1993 г. установиха ограничена палестинска автономия на Западния бряг и в Газа.

Израелската армия съобщи междувременно, че при военна операция е открила телата на двама от израелци, взети за заложници в ивицата Газа.

"По време на операция в Газа бяха открити и върнати в Израел телата на заложниците Еден Закария и (войника) Зив Дадо", посочи в изявление армията, цитирано от АФП.

Според военните, 36-годишният сержант Зив Дадо е бил убит при кървавата атака на Хамас в Израел на 7 октомври и тялото му е било отнесено в Газа, а 28-годишният Еден Закария е бил отвлечен същия ден на музикалния фестивал "Нова", когато бяха убити 364 души, а около 40 бяха взети за заложници.

При операцията по връщането на телата в четвъртък са били убити двама войници от резерва. Единият от тях е бил син на Гади Айзенкот, бивш началник на щаба на армията и член на израелския военновременен кабинет, допълва армията в съобщението си.