Маркус Зьодер, премиерът от 2018 г. на голямата южна германска провинция Бавария, изглежда усеща, че може би сега е моментът да излезе на националната сцена.

Въпреки демонстрираната изненада, след като официално влезе в надпреварата - коментирайки, че не е имал "план в живота да се готви за подобна кандидатура" - Зьодер знае, че има на своя страна два ключови фактора в надпреварата кой да наследи Ангела Меркел като канцлер, предава БТА.

Първо, той си спечели похвали с категоричната си позиция по време на коронавирусната пандемия, редовно призовавайки колегите си на останалите германски провинции и националното правителство да бъдат по-решителни и да действат по-бързо на фона на повишаващата се заболеваемост.

Това му спечели похвали както от други политици, така и от по-широката германска общественост.

Второ - и основно благодарение на политиката си по въпроса с пандемията - той има много по-добри резултати в социологическите проучвания, отколкото основният си съперник за канцлерския пост Армин Лашет.

Според най-новите допитвания Зьодер би спечелил с лекота, ако Германия избираше канцлера си пряко. Лашет, от друга страна, ако се вярва на проучванията, дори не би спечелил срещу съперниците си от другите партии.

Като бивш телевизионен журналист 54-годишният Зьодер е претендент, който добре познава медиите. "Реакциите и очакванията на много хора в Германия, както и проучванията на общественото мнение, играят, макар и не абсолютно решаваща, но все пак важна роля", каза той в края на миналата седмица.

Роден в баварския град Нюрнберг, когато е на 30 години, синът на строителен предприемач вече оглавява областната младежка организация на Християнсоциалния съюз (ХСС), след което бързо се изкачва в йерархията и заема поредица министерски постове в регионалното правителство.

Но в политически план в платната на Зьодер, който е и доктор по право, невинаги е имало попътен вятър.

На регионалните избори през 2018 г. кампанията му загуби потенциални парламентарни места, като повтаряше реториката на крайнодясната партия "Алтернатива за Германия".

Признавайки сам, че е почитател на "Междузвездни войни", в миналото той е изненадвал по-консервативните си съпартийци, появявайки се на карнавални прояви в Бавария преоблечен като различни персонажи, включително като Мерилин Монро и като зеленото анимационно чудовище Шрек.

Бащата на четири деца би бил едва третият представител на ХСС, оглавил предизборната кампания на блока ХДС/ХСС за национални избори. Обикновено Християндемократичекият съюз (ХДС) и сестринската му партия от Бавария излизат с общ кандидат за канцлерския пост.

Ако Зьодер спечели, това ще бъде исторически прецедент - предишните двама кандидати на ХСС за канцлер бяха побеждавани на изборите.

В политическо отношение Зьодер в последно време се опита да окупира центристкото пространство, припознавайки като свои теми безпокойствата за климата и въпроса за жените в корпоративните управителни съвети.

Същевременно той се заиграва със Зелените, които се издигнаха до втора политическа сила в социологическите проучвания и са потенциален коалиционен партньор на ХДС/ХСС след изборите.