Бащата на основателя на Уикилийкс Джулиан Асандж - Джон Шиптън, коментира ареста на своя син във Великобритания пред местното издание The Herald Sun, предава руската агенция REGNUM, на която се позова "Фокус".

Шиптън заяви, че е видял видеоклипа, на който се вижда как лондонската полиция извлича неговия син от посолството на Еквадор в британската столица. Той обърна внимание на външния вид на Асандж.

"Аз съм на 74 години, но изглеждам по-добре, отколкото той на 47. Това е просто шокиращо!" - каза Шиптън.

Агенцията припомня, че Асандж наистина изглеждаше като много стар човек, когато го влачеха полицаите - сивата му коса, съчетана с гъста сива брада, създаваше подобно впечатление.

Шиптън заяви още, че вече се е обърнал към премиера на Австралия Скот Морисън с молба да предприеме мерки във връзка с ареста на Асандж. Но Морисън заявил, че Асандж, като гражданин на Австралия, разбира се, ще получи стандартна консулска подкрепа, но за някакви "специални мерки" за този случай едва ли може да става въпрос.

Какво е състоянието на Асандж

Джулиан Асандж е в лондонския затвор "Белмарш", но там най-после ще може да получи медицински грижи и по-лесно да се среща със своите адвокати. Това заяви исландецът Кристин Хравънсон, главен редактор на уебсайта "Уикилийкс", цитиран от Асошиейтед прес и БТА.

По думите му 47-годишният Асандж страда от остри болки в рамото и зъбите. В затвора, където той очаква гледането на делото за своята екстрадиция в САЩ, "има медицинска апаратура, вероятно достъп до зъболечение и градина, в която да се излезе", каза в петък Хравънсон. Той обаче уточнява, че не иска да сравнява един затвор с друг и да им дава звезди.

Кристин Хравънсон, главен редактор на уебсайта "Уикилийкс"

Снимка: AP/БТА

"Имам предвид, че един невинен човек е в затвора заради работата си като журналист и това е оскърбително". Според главния редактор на "Уикилийкс" Асандж е в относително добро душевно състояние предвид стреса, на който е бил подложен през последните дни.

Защо Еквадор арестува шведски програмист

Шведски гражданин, който бе арестуван в четвъртък и за когото властите на Еквадор твърдят, че е близък на Джулиан Асандж, бе обвинен вчера в атака срещу информационните системи на Еквадор, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Шведският програмист Ола Бини бе задържан на летището в еквадорската столица Кито при опит да се качи на самолет за Япония в същия ден, когато Еквадор отмени правото на убежище на Асандж и той бе арестуван в посолството на Еквадор в Лондон, където пребиваваше от 2012 г., отбелязва Франс прес.

Главната прокуратура на Еквадор посочи в изявление, че е повдигнала обвинение срещу "36-годишен шведски гражданин за предполагаемото му участие в атака срещу информационните системи" на Еквадор.

Еквадорски съдия постанови като мярка за неотклонение обвиняемият да бъде задържан под стража и да бъдат замразени банковите му сметки.

Без да разкрива идентичността на обвиняемия, министърът на вътрешните работи на Еквадор Мария Паула Ромо, заяви в четвъртък, че човек от обкръжението на Асандж е замесен в план за дестабилизиране на президента Ленин Морено и че този човек е пътувал заедно в чужбина с бившия еквадорски външен министър Рикардо Патиньо.