Основателят на "Уикилийкс" Джулиан Асандж е задържан в затвора Белмарш в югоизточната част на Лондон, разкри за Франс прес британски съдебен източник.

Белмарш е строго охраняван затвор с капацитет до 910 затворници, сред които има и такива, породили голям медиен интерес. Сред тях беше Роналд Бигс - един от извършителите на обира на пощенския влак от Глазгоу до Лондон през 1963 година, починал през 2013 година, допълва агенцията, цитирана от БТА.

Сред задържаните там бе и радикалният проповедник Анджем Чоудри, осъден през през 2016 г. и освободен през 2018 г.

Асандж беше арестуван вчера в посолството на Еквадор в Лондон, след като Кито отказа да му предоставя повече убежище. Той беше задържан заради неявяване в съда през 2012 г. и заради американско искане за екстрадиция по обвинение в "информационно пиратство".

Адвокатката на Асандж Дженифър Робинсън каза, че клиентът й ще се бори срещу искането за екстрадиция. Съдебната битка може да продължи между 18 месеца и две години.

Кадър от ареста на Асандж - когато го извеждат от британското посолство и го вкарват в полицейски ван

Снимка: AP/БТА

В същото време основателят на "Уикилийкс" понесе нов правен удар, след като шведският Върховен съд отхвърли искането му за държавна компенсация за съдебни разноски в Швеция, предаде ДПА.

Шведският му адвокат Пер Самуелсон каза днес, че е уведомил секретариата на "Уикилийкс" за решението на съда и че не е контактувал с Асандж от няколко седмици.

Самият той поиска компенсация от около 9 милиона крони (969 000 долара) за своите съдебни разходи в Швеция, свързани с правна дейност и съдебни заседания заради твърдения за сексуално провинение през 2010 г.

Самуелсон заяви пред шведския в. "Експресен", че е бил уведомен от Върховния съд вчера - "в разгара на медийната буря", предизвикана от арестуването на Асандж в еквадорското посолство в Лондон.

По-рано две съдилища от по-ниска инстанция в Швеция отхвърлиха искането за компенсация.

Самуелсон каза, че заради "вратичка в шведското законодателство" е трудно човек да получи компенсация, когато бъде прекратено предварително разследване, за разлика от оправдаване при съдебен процес.

През 2017 г. шведският директор на държавните обвинители каза, че не е възможно да продължава дългото предварително разследване на твърдение за изнасилване, свързано с посещение на Асандж в Швеция през август 2010 г.

Други три дела срещу Асандж за предполагаемо сексуално посегателство бяха прекратени през 2014 г. в Швеция поради давност.

Асандж винаги е отричал обвиненията. Той замина от Швеция за Великобритания и през 2012 г. избяга в еквадорското посолство в Лондон, след като загуби съдебна битка във Великобритания срещу екстрадиране в Швеция, страхувайки се, че може да бъде предаден на САЩ.

Вчера шведската прокуратура заяви, че ще разгледа искане за възобновяване на предварителното разследване, свързано с твърдението за изнасилване през 2010 г. Според нея давността във връзка с това твърдение изтича в средата на август 2020 г. Искането е подадено от шведската адвокатка Елизабет Маси Фриц, представляваща жена, която твърди, че е била изнасилена от Асандж.

Междувременно премиерът на Австралия Скот Морисън заяви пред държавната телевизия, че случаят на основателя на "Уикилийкс" Джулиан Асандж, който е австралиец, няма нищо общо със страната му.

"Делото "Асандж" е работа на САЩ и няма нищо общо с нас", категоричен бе Морисън и изключи всякаква намеса на неговото правителство в случая.

Той уточни, че Асандж получава редовна консулска помощ, каквато би получил всеки австралийски гражданин и че към него няма да бъде проявявано специално отношение.

"Когато австралийците пътуват зад граница и имат проблеми със закона, те имат работа със съдебната система на съответната страна, няма значение в извършването на какво конкретно престъпление са обвинени", категоричен бе премиерът.