В Москва, в Московска и Воронежска области бе въведен режим на контратерористична операция. Военни и полицаи разполагат картечници в югозападния край на руската столица, стана ясно от снимки, публикувани от вестник "Ведомости".

Кадрите показват, че военни и полицейски части са се събрали на позицията, където магистралата М4 достига до Москва. По тази магистрала се движат бунтуващите се наемници от "Вагнер". От Министерството на здравеопазването съобщиха, че на места със засилен трафик по магистралата дежурят екипи на Спешна помощ.

В района на Ясеново пък е започнало издагането на барикади от чували с пясък. Посетителите на Третяковската галерия в Москва са били евакуирани.

 

Същевременно в социалните мрежи се появиха снимки и видеа на колони с военна техника на частната военна компания "Вагнер". По последна информация бойците на Пригожин вече са преминали през град Елец в Липецка област и са на по-малко от 400 км от Москва. 

Колоната се движи към село Красное. Властите в Липецка област съобщиха, че автобусните превози между региона и столицата са временно ограничени. Губернаторът Игор Артамонов призова жителите да не напускат домовете си и да не пътуват с каквито и да е транспортни средства.

Калужка област, разположена южно от Москва, също въведе ограничения за пътуване. Оперативният щаб реши временно да въведе ограничения за автомобилния транспорт по пътищата на областта които я свързват с Тулска, Брянска, Орловска и Смоленска област, каза губернаторът Владислав Чапча.

Областната столица Калуга е на 180 км от Москва.

Президентът Владимир Путин пък е подписал закон, който позволява арест до 30 дни за нарушаване на режима на контратерористичната операция. Висшето ръководство на Русия е в Москва, на работните си места, съобщиха от Кремъл, опровергавайки появилата се по-рано в социалните мрежи информация, че държавният глава, премиерът Михаил Мишустин и заместник-председател на Съвета за сигурност Дмитрий Медведев са напуснали руската столица.

В телефонен разговор Путин е информирал турския си колега Реджеп Тайип Ердоган за ситуацията в Русия, съобщиха от пресслужбата на Кремъл.

"По инициатива на турската страна руският президент Владимир Путин проведе телефонен разговор с президента на Република Турция Реджеп Тайип Ердоган. Руският държавен глава информира за ситуацията в страната във връзка с опита за въоръжен метеж", допълват от администрацията на Путин.

Според пресслужбата на руския президент Ердоган е изразил подкрепата си за руското ръководство на фона на събитията.

Заради ситуацията в Русия Латвия затвори общата им граница.

"Сигурността на границата е засилена, визи или влизане на границата от руснаци, напускащи Русия поради текущите събития, няма да бъдат разглеждани", написа в Twitter латвийският външен министър Едгарс Ринкевич.

"Латвия следи отблизо развитието на ситуацията в Русия и обменя информация със съюзниците. В момента няма пряка заплаха за Латвия", добави той.

Ръководителят на "Вагнер" Евгений Пригожин се разбунтува срещу висшето руско военно ръководство и обяви днес, че е влязъл в руския град Ростов на Дон и контролира там редица руски военни обекти. Пригожин обвини руските сили, че са обстрелвали негови бойци в Украйна, при което е имало много жертви сред редиците на "Вагнер". Той призова и руския министър на отбраната и началника на руския генерален щаб да дойдат в Ростов на Дон за разговори с него.

Малко след изявленията на Пригожин руският президент Владимир Путин направи обръщение към нацията, в което каза, че случващото се е удар с нож в гърба на държавата и народа на Русия и обеща да накаже сурово метежниците.