Обама предложи затворът да бъде закрит веднъж завинаги, а намиращите се в него хора да бъдат прехвърлени в обект в САЩ, съобщиха световните агенции, цитирани от БТА.

"Когато стане ясно, че нещо не функционира, това не е добре за нашата национална сигурност и трябва да извършим промени", заяви Обама. "Ако запазим този затвор, това няма да отговаря на интересите на нашата национална сигурност, а ще я подкопава", каза американският президент.

Той добави, че Гуантанамо се използва от терористите с пропагандни цели, за вербуването на нови бойци, и припомни, че за издръжката на затворниците там се отклоняват американски финансови ресурси.

Накрая, съществуването на този затвор противоречи на принципите на САЩ в областта на върховенството на закона и правата на човека, посочи Обама.

Той изтъкна, че не иска да прехвърлям проблема с Гуантанамо на следващия американски президент, независимо кой ще бъде той. Обама подчерта, че закриването на затвора ще затвори една глава в историята.

Предложението на Обама за закриване на затвора в Гуантанамо е последното му усилие да изпълни обещанието от първата си предизборна кампания през 2008 г., отбелязва Асошиейтед прес.

Обама каза, че планът за закриване на Гуантанамо е разработен от Пентагона и е предаден днес на Конгреса, предаде ТАСС.

Предвижда се 35 от затворниците в Гуантанамо да бъдат предадени на други страни, където ще преминат програма за превъзпитание. Останалите около 60 затворници ще бъдат прехвърлени в друг затвор при специален режим на територията на САЩ.

"Това място все още не е определено, но планът предлага няколко варианта, които ще бъдат обсъдени. Затворниците, които ще бъдат прехвърлени в САЩ, ще бъдат съдени от федерални съдилища, а не от военна комисия", посочи Обама.

Ако Конгресът блокира плана на Обама, то президентът може да бъде изкушен да действа чрез укази. Но досега Белият дом не е обявил какво ще направи Обама в този случай, а юридическото поле за действие на президента остава неясно и експертите не са единодушни какво може да се направи, отбелязва Франс прес.