В реч пред ветерани в Атланта Обама припомни, че скоро след като е поел президентския пост, е обявил нова стратегия за Ирак и за прехвърлянето на иракчаните на пълната отговорност за страната, предаде БТА.

"И аз ясно заявих, че до 31 август 2010 г. военната мисия на Америка в Ирак ще приключи. И точно това правим - както бе обещано и в график", заяви Обама в своята реч.

АП припомня, че съгласно споразумението от 2008 г. между правителствата на Ирак и САЩ американските войски трябва да се изтеглят до края на този месец. В Ирак ще остане преходен контингент от 50 хиляди войници, които ще обучават иракските сили за сигурност, ще извършват антитерористични операции и ще охраняват граждански проекти на САЩ. Споразумението постановява всички американски войници да напуснат Ирак до края на 2011 г.

В днешната си реч Барак Обама каза още, че ангажиментът на САЩ в Ирак се променя - от военни усилия, оглавявани от американски войници, към граждански усилия, оглавявани от американски дипломати. Според АП главното послание в тази реч е да се изтъкне, че Обама е изпълнил предизборното си обещание да сложи край на войната в Ирак, което бе ключово за спечелването на подкрепа от либералното крило на Демократическата партия.

Информационните агенции посочват, че словото на президента в Атланта съвпада по време с политическо напрежение и несигурност в Ирак. Вече пети месец след парламентарните избори големите иракски партии не могат да образуват правителство. А увеличаването на броя на кръвопролитните нападения през юли сочи, че бунтовниците се възползват от политическия вакуум.