България предложи помощ на Словения и Австрия във връзка с тежките наводнения, съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет.

Министър-председателят акад. Николай Денков разговаря по телефона с канцлера на Австрия Карл Нехамер и с премиера на Словения Роберт Голоб. България изразява пълна съпричастност и солидарност с двете държави и е в готовност да предостави подкрепа според нуждите на пострадалите райони. Акад. Денков изрази пред словенския премиер съболезнования към близките на жертвите в бедствието.

По-рано от МВнР съобщиха в Туитър, че България е готова да предостави подкрепа на Словения и Австрия след наводненията в двете страни. 

България изразява своята солидарност със Словения и Австрия и е готова да предостави подкрепа според установените нужди, заявяват от МВнР. От външното ни министерство изразяват съболезнования към семействата на жертвите на тежките наводнения в Словения и всички, които претърпяха значителни загуби поради екстремните климатични условия както в Словения, така и в Австрия.

Словенското правителство реши да поиска от Европейската комисия помощ от Европейския фонд за солидарност, след като обилни валежи доведоха до огромни наводнения в около две трети от страната.

Силните валежи в Южна Австрия затрудниха службите за извънредни ситуации да се справят с големите наводнения. Северните частите на Словения също са силно засегнати от проливните дъждове.

Словенското правителство реши да поиска от Европейската комисия помощ от Европейския фонд за солидарност, след като обилни валежи доведоха до огромни наводнения в около две трети от страната, съобщи словенската агенция СТА.

Словенският премиер Роберт Голоб обяви вчера, че щетите най-вероятно ще надхвърлят половин милиард евро, но като се имат предвид колко тежко е засегната инфраструктурата, вероятно сумата ще бъде значително по-голяма.

Снимка: БТА/АР

Водите от наводненията започнаха да се оттеглят в северните словенски региони, засегнати най-силно от пороите, започнали на 4 август. Сега най-голяма опасност представляват свлачищата, тъй като проливните дъждове, които продължават и днес, са наводнили почвата, а много от засегнатите райони са планински, отбелязва агенция СТА.

Заради опасност от свлачище са евакуирани 110 души от района на Корошка Бела и по поречието на река Межа близо до границата с Австрия, където спасителите също се бореха с последиците от наводнението, информира агенция ДПА.

Снимка: БТА/АР

Тази нощ словенски спасителни екипи са оказали помощ на 186 места, като са изпомпвали вода и са евакуирали хора от застрашени сгради. Отстранявали са паднали дървета, доставяли са храна и лекарства.

В събота вечерта 500 жители са евакуирани от село Долня Бистрица в източната част на страната, след като река Мура проби защитен насип.

Общо 85 нидерландски граждани са били евакуирани от наводнените райони и е трябвало да бъдат транспортирани с автобус до Нидерландия днес, съобщи нидерландската новинарска агенция АНП. Членовете на групата са невредими, но колите им имат сериозни щети от бурята или са пометени от кал.

Според Министерството на външните работи на Нидерландия петима нидерландци, изчезнали в събота, са в безопасност. Баща и син на 50 и 20 години обаче загинаха по време на буря при неизяснени обстоятелства по предварителна информация.

Тялото на словенка бе намерено в наводнен район в петък, а вчера край пълноводната река Сава бе открито тялото на мъж.

Много хора в засегнатите от наводненията райони остават във временни убежища, докато кризата отмине.

Нивото на река Мура остава високо, но стабилно. Нивото на река Сава, най-голямата река в Словения, спада.