Външният ни министър Николай Милков направи първи коментар след заличаването на българския клуб "Иван Михайлов" в Битоля. В предаването "Брюксел 1" с Милена Милотинова по Bulgaria ON AIR той заяви, че приетите промени в Закона за сдруженията и фондациите на Република Северна Македония са репресивни и са направени именно срещу клубовете на местните македонски българи.

Въпреки уверенията, които България е получила, промените в Закона за сдруженията и фондациите, не са били съгласувани от РСМ с Венецианската комисия. "Ако този закон беше прегледан от Венецианската комисия, както е редно и както ни бяха обещали, то нямаше да се стигне до приемането на това законодателство. Това, че беше прието така, бързо доведе и до последващи действия, които са следните: от над 17 хиляди регистрирани организации в РСМ, първите две с които създадената комисия се захвана бяха българските две организации", каза Милков.

Българските власти вече са сезирали редица Европейски институции и партньори относно казуса. Според външния ни министър този закон е направен именно срещу клубовете на местните македонски българи.

"Това е репресивно законодателство, което има конкретен адресат и конкретна цел", допълни министърът. Николай Милков апелира българите в РСМ да не се страхуват и да подават сигнали за нередности както до властите в Скопие, така и до международните институции.

"Една голяма част се въздържат да подават сигнали, защото започва срещу тях друга репресия - те са викани в полицията, викани са в прокуратурата, не се знае в какво качество ги викат. Ситуацията е такава, че някои от тях предпочитат да си замълчат, отколкото да си навлекат после такива проблеми", каза още Милков.

През 2009 г. Европейският съд по правата на човека излезе с осъдителна присъда срещу Република Северна Македония. В решението на съда се посочва, че името на сдружение "Радко", псевдоним на Иван Михайлов, не може да бъде приемано само по себе си като риск и заплаха за обществения ред. Тепърва Европейският съд ще се сезира относно името Иван Михайлов.

Цялото интервю на Милена Милотинова с министър Милков ВИЖТЕ ТУК>>