Близо един милион евро е достигнала сумата, събрана в България, от дарения по сметката, открита за подпомагане на пострадалите от земетресенията в Турция миналия месец, предаде турската частна телевизия СиЕнЕн-Тюрк.

Телевизионният канал представя справка за финансовата помощ, събрана в различни европейските страни, за разрушените от земетресенията на 6 февруари райони на Турция.

Германия, където живее голямо турско малцинство, е отделила 41 милиона евро за Турция и 67 милиона евро за Сирия, която също пострада тежко от двете земетресения в Южна Турция с магнитуд 7,7 и 7,6 по Рихтер.

Общата финансова помощ на Австрия за пострадалите от трусовете в Турция възлиза на 9,5 милиона евро, от които три милиона са осигурени от държавата, два милиона от федералните провинции, а останалата част е от индивидуални дарения.

Финландия е осигурила за Турция и Сирия общо 1 милион евро, а Швеция предоставя 14 милиона евро за двете страни.

Правителството на Нидерландия отпуска финансова помощ в размер на 20 милиона евро за двете пострадали от трусовете страни, от дарителски кампании са събрани над 152 милиона евро, а местните власти ще предоставят над 11 милиона евро. Дарителските кампании там все още продължават.

Над 141 милиона евро за Турция и Сирия осигурява Великобритания, включително 48,59 млн. евро осигурени от правителството. В Италия за Турция са събрани 1,75 милиона евро, в Унгария - около 294 хиляди евро, в Румъния - 1,21 милиона евро, посочва още телевизията.

Въпреки че дарените суми от другите цитирани държави надвишават тази от нашата страна, спрямо съотношението на населението и мащаба на държавата, дареното от българите далеч не отстъпва. Много сънародници и организации даряваха по различни канали и сметки, събираха дрехи и одеяла, не само чрез БЧК, а държавата транспортира помощ в натура с военни самолети.

Отделно от това България беше първата заедно с Азербайджан, която изпрати спасители на място - пожарникари, доброволци, планински спасители с кучета и лекари, за което получихме признателността на турската държава.

Близо 45 000 загинаха от смъртоносния трус в Турция на 6 февруари, а хиляди останаха без покрив над главата.