Демонстрации за втора поредна вечер се проведоха в германския град Кемниц. Стотици крайнодесни, както и техни противници излязоха на митинги, а полицията наложи засилени мерки за сигурност, за да бъдат избегнати сблъсъци.

30-годишен българин е сред чужденците, подали оплакване в саксонската полиция при вчерашните размирици в източния германски град Кемниц, съобщават местни медии. Сънародникът ни е бил задържан за кратко и заплашван от местен жител.

Миналата нощ в града се стигна до размирици, които властите заклеймиха като "лов на чужденци". Те избухнаха заради убийството на германец по време на сбиване, за което бяха задържани 23-годишен сириец и 22-годишен иракчанин. До ексцесиите се стигна след фалшива новина в социалните мрежи, че до убийството се стигнало заради сексуални посегателства от чужденци.

На разпространени записи от протестите след убийството се вижда как няколкостотин футболни хулигани и привърженици на крайнодясната партия "Алтернатива за Германия" преследват и нападат хора, изглеждащи като чужденци.

Германското правителство категорично осъди поведението на екстремистите и обяви, че в страната няма място за групи, които сеят омраза и нетолерантност по улиците.

В отговор тази вечер в Кемниц се събраха около 250 привърженици на крайната левица с антифашистки лозунги. Стигна се до сблъсъци с десни радикали, но полицията овладя напрежението.