20-годишен българин и приятелката му - хърватка, пребили жестоко италианска гей двойка в Белгия. Причината била, че просто не харесват хомосексуалистите, съобщават днес италианските медии.

За кървавата разправа разказа пред вестник "Кориере дела сера" един от потърпевшите  - 46-годишният Мауро Падовани, който е карикатурист от Генуа.

Надявам се, че нито един хомосексуалист няма да страда от тормоза, който сме понесли през последните 4 години, написа Падовани във Фейсбук

Снимка: Официален профил във Фейсбук

"Плюха в лицата ни. Обиждаха ни. След това започнаха да ни налагат с "бастун" за волан (устройство, блокиращо автомобилния волан - б.р.) - по главите, по гърба, по краката, навсякъде. И всичко това - само защото сме гейове. Аз обичам Белгия, оженихме се тук. Сега обаче вече не се чувствам спокоен", оплаква се Падовани, цитиран от "24 часа".

Той подчертава, че неговият партньор е болен от Алцхаймер.

"Най-лошият момент за мен беше да го видя на земята как плаче. Да биеш човек в неговото положение е все едно да биеш дете", казва Падовани.

Самият Падовани е роден до Генуа и емигрирал в Белгия по любов. Там сключил брак с 59-годишния италоамериканец с белгийски паспорт Том Фрийман, с когото се запознали по интернет. Гей двойката била нападната от съседите им - българин и хърватската му приятелка, които след това ги захвърлили на земята кървящи. На другия ден двамата публикували в социалните мрежи снимки, на които се виждат травмите им.

Снимка: Официален профил във Фейсбук

Според италианеца, когато с партньора му се преместили да живеят в кооперацията си във Фландрия, Северозападна Белгия, били посрещнати дружелюбно. Това обаче траяло само до пристигането на българо-хърватската двойка. Когато Падовани и партньорът му отишли да им се представят, отговорът им бил директно: "Ние мразим гейовете". Започнал и всякакъв род физически и психически тормоз.

"Един път дори ни замеряха с тухли. Когато ни виждаха, винаги крещяха по нас. Много пъти сме докладвали в полицията, но не ни обръщаха внимание", разказа още италианецът.

Преди седмица, когато бил рожденият ден на Том, гей двойката решила да отиде да празнува при приятели. Двамата се качили в колата си, но тогава до нея се приближил българинът, който се изплюл на стъклото.

"Съпругът ми слезе. Опитах се да го успокоя. Българинът му отговори с юмрук в лицето. Взех "бастуна" за волана, но българинът ми го изкопчи от ръцете и започна да ни удря", спомня си още Падовани.

Резултатът от нападението са две смачкани ребра за Том и много контузии по цялото тяло за него.

Този път обаче полицията повярвала на думите им. Близо 500 души излезли по улиците да манифестират в знак на солидарност с гей двойката.

"Той рискува до 4 години затвор с утежняващо вината обстоятелство хомофобия. Момичето беше преместено в друг град", казва още Мауро Падовани.

Снимка: Скрийншот от Corriere della sera