Хората са потърсили помощ от служители от Международната организация по миграция (МОМ), базирана в Женева. От там изпратили екип, който да превози българите с кола. Това съобщи говорителят на организацията Джумбе Омари-Джумбе, предаде БНР.
"Те са хванати в капан - можете да си представите ситуацията, тъй като се съобщава за снайперисти в района. Така че те не могат да излязат и поискаха помощ от нас. Нашият екип се свърза със семейството и се опитва да уреди транспортирането му до пристанището", каза Омари-Джумбе.
По-рано световните агенции съобщиха, че група бунтовници, обсадили жилищни блокове недалеч от резиденцията на Муамар Кадафи в Триполи, твърдят, че диктаторът и някои от синовете му се крият там, предаде Ройтерс.

Не се знае и точният брой на българите, поискали помощ, както и дали спасителният екип е стигнал до тях.

По-късно вечерта Международната организация по миграцията (МОМ) съобщи, че чартърният кораб "Тасуко", изпратен в Триполи да евакуира чужденци и блокиран заради сраженията, е отплавал с 200 души от либийската столица за Бенгази, предаде Асошиейтед прес. Говорителка на МОМ каза, че на кораба има филипинци, египтяни, алжирци, канадци, мароканци, италианци и германци.

Според базираната в Женева МОМ хиляди чужденци в Триполи се опитват да се спасят от продължаващите боеве между бунтовниците и верните на Кадафи сили. Втори кораб, способен да евакуира 1000 души, може да пристигне утре, отбелязва Ройтерс.

От началото на бунтовете в Либия срещу режима на полковник Муамар Кадафи около 300 българи са се евакуирали от там.