Поне 16 души загинаха и над 60 бяха ранени по време на руските атаки над Украйна по-рано днес. Само в Одеса, където има и наши сънародници, загинаха трима души, двама от които са се намирали на пристанището, а тялото на третия е намерено под отломките на жилищна сграда.

Ранени са 22 души, сред които две деца (на 6 и 8 години) и бременна жена. В тежко състояние е и 26-годишно момиче, лекарите правят всичко възможно, за да спасят живота му. Общо 18 пострадали остават в болниците в града, съобщи председателят на Одеската областна военна администрация Олег Кипер в приложението "Телеграм". По неговите думи спасителите претърсват и разчистват развалините на сградите и търсят под тях оцелели при руските удари.

"Тази сутрин от шест и половина и докато не спряха сирените за тревога в 9.30 ч. преживяхме много силно напрежение. Три часа страх какво ще последва", разказаха българи от Одеса пред БТА.

"Много тежка и страшна беше тази сутрин. Нашата охранителна агенция предоставя услуги в улучения 17-етажен жилищен комплекс в града. Хората от екипа, които бяха на смяна в този момент, споделиха, че ситуацията там е тежка. Има загинали, много са пострадалите, има и разрушения", разказа Виктор Топал.

Българката Наталия Шкарупа сподели, че са се събудили от силни експлозии. "Децата се изплашиха. По-голямата ми дъщеря се прибра за новогодишните празници вкъщи. Тя е студентка в Пловдивския университет и естествено след спокойния живот в България, тя се стресна. Това е много ужасно. Страх за децата, за живота", каза жената.

"Вече всички емоционално сме изтощени и изморени. Кога ще приключи тази война?! Взривовете бяха силни тази сутрин. Това е време, когато хората стават и се приготвят за работа. Не очаквахме такава масирана атака. Досега Одеса бе атакувана вечерно време или през нощта. Ужасно е", разказва Людмила Вичева.

"Тази сутрин експлозиите бяха толкова силни, че блокът се друсаше от взривната вълна. Със сина ми, който е ученик в началните класове, се скрихме в банята, докато приключи атаката. Живеем на горните етажи и няма как да слизаме", сподели Светлана Михайлова.

Снимка: Телеграм, Областната военна администрация в Одеса

Любителско видео, публикувано Телеграм, показва как свещеник от одеска църква едва се разминава със смъртта по време на служба, след като от купола падат отломки при взривовете.

Българската общност в Одеска област е трета по численост и наброява над 150 000 души според официалното преброяване в Украйна през 2001 г. В град Одеса живеят около 50-60 хиляди българи. Най-голямото компактно българско население е съсредоточено в Болградски, Измаилски и Белгород-Днестровски район.

Въздушна тревога над цяла Украйна беше обявена рано тази сутрин. Според украинските власти са били изстреляни ракети и дронове. 

Официално потвърждение от руска страна засега няма, единствено ТАСС и други руски медии съобщават за взривовете и че са нанесени удари по военния завод "Артьом" в Киев, където се произвеждат ракети и дронове. По непотвърдени информации от военни и украински източници при атаките са били поразени най-малко 44 обекта - Яворовски полигон, обект на критичната инфраструктура в Лвов, военни складове в Киев и Харков, академия на сухопътните войски в Лвов.

Общо в резултат на атаката са изстреляни около 160 ракети. Изстрелването е извършено от ВМФ на Русия - от акваторията на Черно море - от осемнадесет ТУ-95МС и поне пет ТУ-22М3.

Не е потвърдено и каква част от ракетите са паднали върху жилищни сгради, търговски центрове и родилни домове или става дума за грешни попадения на украински ПВО при отразяването на атаките и поражения от осколките. Поразен беше и входът на метростанцията в Киев.

 Европейският съюз осъди атаките над украински градове

Върховният предсктавител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел осъди снощните руски въздушни удари по Украйна.

За пореден път подло бяха взети на прицел училища, метростанция и болница, пише Борел в "Екс". Той отбелязва, че ударите са довели до смъртта на 16 души и до раняването на други, информира БТА.

Снощните бомбардировки бяха сред най-мащабните, откакто Русия нападна Украйна, допълва върховният представител. ЕС ще подкрепя Украйна, докогато е необходимо, завършва той.