"Преживяхме ужасна нощ - взривове и звуци от летящи над града дронове", споделиха за БТА българи от град Измаил. В нощта на 2 август руски дронове атакуваха украинския дунавски град от 00.59 часа до 03.59 часа сутринта. Дунавският град Измаил е в Одеска област, на границата с Румъния и в него се намира едно от най-големите речни пристанища в Украйна за транспортиране на зърно.

"Събудихме се от първите взривове. Беше страшно, къщата ни се друсаше от взривните вълни. Три часа целият град беше в ужасно напрежение, постоянни взривове. Добре е, че откарахме на село дъщеря ни, която е още малка. Там е по-безопасно", разказа Анастасия Георгиева. Тя работи в Дунавското параходство в града, 12-етажната сграда на ведомството е била улучена и почти разрушена.

"Почти нищо не успяхме да спасим. Много техника, мебели, информация са унищожени. В момента търсим други сгради в града, за да продължим дейността си", допълни още Анастасия Георгиева.

Друга българка - Мария Михайлова, също сподели за нощните взривове и ужаси в Измаил. "Изплашени сме, за първи път от началото на войната при нас има такава атака. Синът ми и дъщеря ми в момента са в Одеса, сама бях вкъщи. От 1 часа през нощта, докато не свърши атаката, бяхме непрекъснато в телефона връзка с децата. Те така ме подкрепяха морално", каза жената.

Председателят на Измаилското българско дружество "Христо Ботев" Георгий Чилик информира, че има определено напрежение сред населението след нощните атаки. "Слава на Бога, че няма жертви. Има разрушения на пристанището, пострада инфраструктурата. Центърът ни за националните култури в града за щастие не пострада. Благодарим на украинските противовъздушните сили за отбраната", каза още Чилик.

Българската общност в Одеска област е трета по численост и наброява над 150 000 души според официалното преброяване в Украйна през 2001 г. Най-голямото компактно българско население е съсредоточено в Болградски, Измаилски и Белгородднестровски район. В град Измаил живеят 7700 българи, което съставя 10 % от общия брой на населението в града. По данни от 2022 г. Измаил има 69 932 жители.