Това съобщи в Пловдив Божидар Димитров, министър на българите в чужбина, предаде „Фокус”. Македонските граждани вече са подали молби за това, уточни той. На петима от участвалите в спасяването пък ще бъде връчен орден „Мадарски конник”.
На пострадалите и близките на загиналите ще бъдат изплатени обезщетения, тъй като те са били застраховани, доказва разследването, въпреки че първоначално имаше твърдения, че не е направена застраховка.
Божидар Димитров коментира още веднъж, че причината за трагичния инцидент с нашите сънародници в Охрид е възрастта на кораба ”Илинден” и безотговорното отношение на местната корабна администрация, която е издала разрешителното му, при все, че корабът е на 87 години.
"Застрахователната компания „Лойд” също е постъпила безотговорно, издавайки сертификат за годност на този стар кораб, който на всичкото отгоре е и без двойно дъно. По принцип има строги изисквания и компанията не дава сертификат и на 20 годишни плавателни съдове, когато са без двойно дъно, а „Илинден” е точно такъв", заяви министърът.
По мнението му това поражда съмнения за корупция.
По-рано днес от Софийска градската прокуратура съобщиха, че очакват изваждането на потъналия кораб, за да продължат следствените действия, предаде БТА. Видеоматериалът от повторния оглед на потъналия кораб вече е пристигнал в София и е прегледан в прокуратурата. Независимо от македонското разследване, в София продължава образуваното тук производство. Следователят от Националното следствие Георги Илиев все още е в Охрид и трябва да присъства на огледа на "Илинден" веднага след неговото изваждане, което се очаква да стане в следващите дни.
Междувременно той съобщи пред "Фокус", че изваждането на кораба ще започне утре сутринта. По думите на разследващия тежки транспортни произшествия, изваждането ще продължи ден и половина и няма да е толкова бързо.
След изваждането на „Илинден” корабът ще бъде огледан най-внимателно. Едва след този оглед ще се изясняват причините за трагичния инцидент от 5 септември при, който загинаха 15 българи, уточни Илиев.