"Хамас" публикува списъци с имена на чуждестранни граждани, палестинци с двойно гражданство, както и служители на Червения кръст и неправителствени организации, които ще могат да напуснат Газа и да отидат в Египет, съобщи ТАСС.

Ислямисткото движение ще позволи на граждани на България, Япония, Австрия, Чехия, Финландия, Австралия, Индонезия и Йордания да се махнат от Газа, добавя агенцията. В списъка няма американци, отбелязва "Блумбърг".

Те ще могат да напуснат ивицата през контролно-пропускателния пункт "Рафах", добавя ТАСС, като се позовава на граничната служба на Газа във Фейсбук.

Споразумението между "Хамас", израелските власти и Египет, което позволява на тежкоранени и чужденци да напуснат ивицата Газа, е било постигнато с посредничеството на Катар и в координация със САЩ, съобщава Ройтерс. Не се уточнява докога ще бъде отворен контролният пункт.

 

"Публикуваме списъци на притежателите на паспорти на други държави, които ще могат да преминат през ГКПП Рафах на 1 ноември. Гражданите, посочени в документа, трябва да присъстват на ГКПП в 7 часа, за да се улесни процеса на преход", гласи съобщение на граничната служба на анклава.

В таблицата в графа "България" има 19 имена на хора с двойно гражданство, от които 17 са с български паспорти.

Липсва информация дали пристигналите на пункта по-късно от определения срок ще бъдат допуснати да преминат границата.

Общо в списъците има поне 430 души. Освен чужди граждани и служители на международни и неправителствени организации, те включват палестинци с двойно гражданство.

Десетки чужденци и лица с двойно гражданство напуснаха днес ивицата Газа през контролния пункт "Рафах" на границата с Египет, който отваря за пръв път вратите си за хора, които искат да напуснат анклава, на 26-ия ден от войната между Израел и "Хамас", предаде Франс прес, като се позовава на информация на свой кореспондент на терен.

Напускащите са получили разрешение да влязат в терминала на пропускателния пункт към 7:45 ч. по Гринуич, след като египетските власти обявиха, че ще разрешат преминаването на близо 90 ранени палестинци и близо 450 чужденци и лица с двойно гражданство.